Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eerste installatie ter wereld van deze grootte"

BelOrta neemt nieuwe volautomatische sorteerloods voor hardfruit in gebruik

Tholen - Sinds enkele weken is de nieuwe sorteerloods van BelOrta in Borgloon operationeel. De realisatie van de sorteerloods had enkele maanden vertraging, maar de eerste appelen en peren gaan nu door de volautomatische, optische sorteerlijnen. "Het is de eerste installatie ter wereld met dergelijke techniek op deze grootte. Met de nieuwbouw hebben we onze hardfruitsortering met sites in Borgloon, Visé en Fernelmont op één locatie kunnen centraliseren", vertelt Divisiehoofd hardfruit van BelOrta, Laurent De Smedt.

Het is een project van lange adem geweest voor de Belgische coöperatie, want 4 jaar zijn ze met de realisatie bezig geweest. "Naast de eerder aangegeven centralisatie, begon het project vanuit het streven naar optimalisatie van het sorteerproces, een verfijnder resultaat, maar ook vanuit een kosten- en personeelsbesparing. Hierdoor wilden we zo veel mogelijk capaciteit realiseren op zo weinig mogelijk vierkante meter, want vierkante meters kosten geld. Daarnaast wilden we het heftruckverkeer minimaliseren", vervolgt Laurent. "Bovendien zijn de nieuwe technologieën, die vandaag op de markt zijn, extreem duur. Het is niet een investering die voor iedere fruitteler haalbaar is, zeker niet in deze tijden. Daarom hebben we in dit project geïnvesteerd. Om rendabel te zijn, heb je schaalgrootte nodig, als coöperatie kunnen wij deze schaalgrootte garanderen."

"Het centraal sorteren sluit perfect aan in ons streven naar een betere waardering en vermarkting van onze appelen en peren. Samen met het centraliseren van het totale Belgische aanbod, het verbeteren en verduurzamen van onze bewaring en nieuwe verkoopsystemen kunnen we dankzij deze centrale sortering meer continuïteit en homogeniteit garanderen richting de klanten."

Het resultaat is een nieuwbouwlocatie met 2 volautomatische optische sorteerlijnen voor zowel de appelen als de peren. "Na de integratie met BFV zullen we als coöperatie ongeveer 220 miljoen kilo peren verwerken en 100 miljoen kilo appelen. Niet alles zal via deze site gesorteerd, verpakt en getransporteerd worden, maar wel degelijk een groot deel. Dat vraagt de nodige sorteercapaciteit. De nieuwe appellijn sorteert 10 ton appelen per uur en de perenlijn zal 8 ton per uur op maat en vooral kwaliteit sorteren. Naast de 2 sorteerlijnen zijn ook 2 verpakkingslijnen voorzien om de appelen en peren in te pakken in de juiste omverpakkingen. "

De installatie is tevens een wereldprimeur, omdat het de eerste is van deze grootte met de hoogtechnologische Globalscan 7-camera en Orphea software. "Beide installaties van Maf Roda zijn natuurlijk gemaakt voor de specifieke eisen van de verschillende typen fruit. De appelen en peren worden eerst gewassen, waarna ze automatisch door de lijn worden vervoerd en  door optische en infrarood camera's intern en extern worden beoordeeld op kwaliteit."

"Vervolgens worden de vruchten automatisch onderverdeeld in de verschillende klassen voor de versmarkt of industrie. Hiertoe kunnen zowel standaard als op maat gemaakte specificaties ingesteld worden. Op deze manier beperken we ook onze reststromen. Ten slotte komen de vruchten in de daarvoor bestemde paloxen of direct in een ander type eindverpakking (bij peren) terecht. Aansluitend kan het fruit dan richting afnemers of verder verpakt en zelfs kleinverpakt worden op onze locatie te Borgloon."

Het is een forse investering, die zichzelf, zo stelt Laurent, zal terugbetalen. "Waar je vandaag een sorteertarief hebt van tussen de 11 en 13 cent, of het nu goed of slecht fruit is, kunnen met de voorsorteermachine mindere kwaliteiten aan een gevoelig lager tarief uitgesorteerd worden. We moeten inzetten op slimme technologie die het toelaat om op een flexibele manier groenten en fruit van hoge kwaliteit af te leveren aan onze klanten."

"Dit project is een belangrijke investering voor de sector en in het bijzonder voor de fruittelers die bij onze coöperatie zijn aangesloten. We vinden het belangrijk dat telers zich moeten kunnen focussen op de teelt van een top product. Het vinden van sorteerpersoneel wordt ook alsmaar uitdagender. Het extern laten sorteren van je eigen fruit is een belangrijke stap voor de teler, daarom dat we dit steeds in nauw overleg doen. Met de bouw van de nieuwe loods en investering in sorteermachines hopen wij klaar te zijn voor de toekomst."

Een ander belangrijk aandachtspunt voor de coöperatie en haar telers is de tevredenheid van de eindverbruiker. "Een consument die tevreden is over de gekochte kwaliteit en smaak van zijn fruit, zal dit morgen opnieuw aankopen. Enkel zo kan een duurzaam en toekomstgericht ketenverhaal van veld tot bord opgezet worden", besluit Laurent.

Hieronder een impressie van de rondleiding in de nieuwe loods:

Voor meer informatie:
Laurent De Smedt
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)12 670 260
laurent.desmedt@belorta.be 
www.belorta.be