Marokkaans primeurseizoen loopt ten einde

Het primeurseizoen voor groenten en fruit in Marokko loopt ten einde. Producenten en exporteurs klagen over een moeilijk jaar, gekenmerkt door slechte weersomstandigheden, een watercrisis, algemene kostenstijgingen en het verbod om sommige producten te telen of andere te exporteren.

Asmaa Baibane, exportmanager van het in Agadir gevestigde verpakkingsbedrijf BL Agri: "In het algemeen is het jaar uitdagend geweest, met een acute droogte en slechte weersomstandigheden. Dit heeft directe gevolgen gehad voor de volumes van de vroege gewassen, die lager zijn dan het voorgaande jaar." BL Agri exporteert vooral pepers, paprika's, courgettes, komkommers en sperziebonen naar klanten in Spanje, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

De omvang van de daling verschilt van product tot product, van 25 procent voor alle tomatenrassen tot 60 procent voor citrus. Sommige rassen zijn zwaarder getroffen, zoals de trostomaten met volumes die met 60 procent zijn gedaald, of de Nadorcott die met 40-60 procent zijn gedaald, aldus diverse producenten.

Het einde van het voorseizoen luidt het begin van het zomerfruitseizoen in, waaronder watermeloenen en meloenen, maar ook in deze sector wordt een moeilijk seizoen verwacht: "De teelt van watermeloenen is verboden in de provincie Tata, en beperkt tot de provincie Zagora, waardoor ook voor deze producten de volumes zijn gedaald."

De sterke vraag heeft de verliezen echter verzacht, legt Baibane uit: "We hebben veel vraag gehad naar primeurgroenten vanuit West-Europa. Ook in het Verenigd Koninkrijk neemt de vraag steeds meer toe. Door het lage aanbod heeft dit de prijzen hoger gedreven dan vorig jaar."

"Klanten in Europa hebben de lagere Marokkaanse volumes gecompenseerd met andere origines, zoals Nederland, Spanje en Turkije," besluit Baibane.

Voor meer informatie:
Ms. Asmaa Baibane
BL Agri
Tel.: +212 661 060466
sales@bl-agri.com
www.bl-agri.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.