VBT-cijfers week 16

Komkommerprijs zakt verder weg

De tomatenprijs is afgelopen week een stukje verder gezakt. Ook voor de overige serregroenten bij het VBT zien we voor week 16 nagenoeg overal lagere middenprijzen dan in week 15.

De tomatenprijzen bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties liggen, zelfs met een daling, nog altijd ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Datzelfde gold deze winter voor veel EU-landen, zoals we gisteren aan de hand van cijfers nog lieten zien.

Vooral het wegzakken van de komkommerprijs valt op in de VBT-cijfers. De gemiddelde stuksprijs komt om 13,5 eurocent uit. Hier speelt ongetwijfeld het matige voorjaarsweer een rol, waardoor de vraag minder is dan bij een lekker zonnetje en hogere temperaturen. Heel ongewoon is de prijsdaling niet. Rond deze tijd zakt de prijs vaker terug, zoals uit de onderstaande grafiek te zien is. Wel ligt de prijs nu onder het vijfjarig gemiddelde. 

De paprikaprijs blijft het wel goed doen. Vorig jaar rond eind april werd een diepe dip genoteerd. Voorlopig blijft de prijs daar ver van weg. Oranje was vorige week de best betaalde kleur met gemiddeld een prijs van 3,10 euro. Geel (2,84) en rood (2,74) liggen ook nog op hoge niveaus.

Voor kropsla geldt hetzelfde als voor komkommer. Ook hier laat mooi weer de vraag vaak stijgen. De harde daling van de middenprijs is afgelopen week wel een halt toegeroepen.

De aardbeienprijs is vorige week ook een stukje verder gezakt, maar hier ligt de prijs wel boven het vijfjarig gemiddelde en ook boven de prijzen die in 2022 en 2021 in week 16 genoteerd zijn. De middenprijs voor het ras Sonsation ligt met 5,59 euro per kilo het hoogst. Telers melden dat de producties trager op gang komen. De volumes liggen lager.

Bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Alle cijfers zijn hier na te kijken: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers. De VBT-middenprijzen voor groenten voor week 16 zijn hier na te zien. Die voor fruit hier.  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.