Duitse aspergeoogst in de startblokken

Genoeg asperges voor Pasen

De aspergeoogst komt nu geleidelijk op gang met de eerste partijen uit de verwarmde teelt. Maar de hoofdoogst begint pas kort voor Pasen. FreshPublishers vatte updates en oogstverwachtingen uit de verschillende teeltregio's samen.

Baden-Württemberg
De aspergetelers verwachten dit jaar een goed seizoen. "In april zullen er prima volumes zijn, ook in de supermarkten," meldt Simon Schumacher van de branchevereniging VSSE aan SWR. Volgens de vereniging loopt het aantal aspergebedrijven al jaren terug. Zo waren er in 2014 nog 314 bedrijven en in 2022 nog maar 258. Volgens de vereniging werd vorig jaar in Baden-Württemberg 9.591,5 ton asperges geoogst.

Nedersaksen
"We gaan ervan uit dat er met Pasen asperges zullen zijn, maar dat wordt de komende weken duidelijk," aldus Fred Eickhorst, directeur en bestuurswoordvoerder van de vereniging van asperge- en zachtfruittelers in Nedersaksen, in Sandhatten bij Oldenburg. Hij verwacht dat niet elk bedrijf met Pasen grote hoeveelheden zal oogsten. Daarvoor was het weer de laatste tijd te koud en te winters. Volgens Eickhorst zal het areaal in vergelijking met vorig jaar met 10 tot 15 procent afnemen.

Rijnland-Palts
Andreas Eberhardt, aspergeteler in Weisenheim am Sand, heeft de eerste groene asperges al onder folie kunnen oogsten, meldt 1730live.de. Normaal gesproken kan dat volgens hem pas begin april. "Over een paar dagen verwacht ik dat de hoeveelheid wat zal toenemen. Tegen Pasen zal er zelfs veel beschikbaar zijn. We verwachten de paasmarkt goed te kunnen bedienen, zodat iedereen met Pasen van asperges kan genieten."

Saksen & Saksen-Anhalt
De aspergebedrijven in Saksen en Saksen-Anhalt verwachten met Pasen de eerste kleinere oogsten. Volgens een woordvoerder van de vereniging van Oost-Duitse asperge- en zachtfruittelers (Vosba) hebben de recente koudere dagen de groei van de groente vertraagd. Het weer van de komende weken zal echter bepalend zijn voor de opbrengst. Het is dus nog te vroeg om een prognose te maken. René Heidi, hoofd van de Saxon Agrar GbR Naundörfel, gaat ervan uit dat veel mensen dit jaar prijsbewuster zullen zijn vanwege de gestegen kosten van levensonderhoud. "Wij proberen natuurlijk via een strakkere kostenstructuur nog efficiënter te worden."

Thüringen
Ook in Thüringen worden met Pasen de eerste asperges verwacht. "De asperges hebben hun koudeprikkel gekregen," vertelt Jan-Niclas Imholze, directeur van Spargel- und Beerenfrüchte Kutzleben, aan de Mitteldeutsche Zeitung. In plaats van zijn areaal te verkleinen, heeft Imholze zijn aspergeteelt geherstructureerd zodat hij de oogst dit seizoen met zo min mogelijk personeel kan uitvoeren. Daartoe wil hij zijn land op verschillende tijdstippen bewerken, zodat de oogst gelijkmatiger over de hele periode wordt verdeeld. "De vraag blijft wat asperges zullen mogen kosten," zegt Imholze. "Kies ik voor het duurdere regionale product of de goedkopere tegenhanger uit het buitenland - of koop ik het helemaal niet?"

Saarland
In Saarland, een relatief kleinere teeltregio met slechts vijf grotere bedrijven, worden de eerste asperges naar verwachting begin april gestoken. "We hopen op goed lenteweer en verwachten een goede oogst," vertelde Katharina Bernauer van de aardbeien- en aspergeteelt in Heusweiler aan SR.de. Volgens haar valt echter te verwachten dat de vraag naar asperges met Pasen groter zal zijn dan het aanbod. "Er zal zeker een tekort aan asperges zijn vanwege de vakantie," aldus Bernauer.

Voor meer informatie:
https://www.spargelundbeerenanbauer.de/ 
https://www.vsse.de/ 
https://www.vosba.de/ 
https://www.thueringer-spargel.de/ 
https://erdbeerlandernst.de/ 
https://www.spargelhof-eberhardt.de/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.