Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Drones boomgaard laten controleren bespaart manuren"

"Het gebruik van drones om alle gegevens over de status van een boomgaard te krijgen, de AGF-sector is er klaar voor," zegt Outfield medeoprichter Oli Hilbourne. "Nu de gevolgen van de klimaatverandering steeds zorgwekkender worden, zullen veel telers onder druk komen te staan om gebeurtenissen die buiten hun macht liggen te verzachten. Het Outfield-systeem kan de klimaatverandering niet oplossen, maar het kan telers wel de informatie geven die ze nodig hebben om zich tegen risico's te beschermen. Ons platform is dus een slim hulpmiddel voor telers, landbouwdeskundigen en andere professionals in de tuinbouw. Het werkt met drones om gegevens te verzamelen over boomgaarden en plantages, waardoor gebruikers tijd en geld kunnen besparen met geautomatiseerde vluchtplannen."

Gecombineerd met een platform dat de informatie verwerkt die de drones oppikken, mikt Outfield op gebruiksgemak, legt Hilbourne uit. "Met ons platform kunnen gebruikers snel en eenvoudig hun boomgaarden scannen. Zodra ze hun gegevens naar het platform hebben geüpload, kunnen ze met een paar klikken vliegplannen en kaarten opvragen, dus er is geen handwerk meer nodig. Met het aangepaste vluchtplan kan de teler zich concentreren op het verzamelen van gegevens. Dankzij de slimme vliegmodi keert de drone feilloos terug naar zijn precieze landingspunt."

"In de huidige tuinbouwwereld moeten data steeds meer de beslissingen aansturen. Wij voorzien telers van de gewasbewakingsgegevens die ze nodig hebben om de juiste beslissingen op het teeltbedrijf te nemen. Ons systeem biedt telers een reeks verschillende outputs gedurende het seizoen, elk bedoeld om te helpen bij het beheer van een ander deel van het seizoen. Oogst, transport en opslag kunnen efficiënter worden gepland wanneer de fruittellingen en opbrengstramingen nauwkeurig zijn. De gegevens helpen om verkoopcontracten af te sluiten en de toeleveringsketen op gang te brengen, zodat telers de beste prijs voor hun oogst kunnen krijgen."

Boomgroottes, bemesting, zwakke of sterke teeltgebieden, Hilbourne stelt dat het Outfield-platform al deze informatie kan verstrekken. "Outfield fruitbelastingkaarten laten zien waar de bomen over- en onderbelast zijn ten opzichte van het beoogde aantal fruit per boom voor het blok. Dit kan worden gebruikt om handmatige uitdunning beter te plannen en te vermijden waar het niet nodig is. Telers kunnen het systeem ook gebruiken om de boomgrootte in de hele boomgaard te beoordelen. Deze informatie kan worden gebruikt om sterke of zwakke gebieden in de teelt te identificeren en we testen momenteel hoe deze gegevens kunnen worden gebruikt om nauwkeurig stikstof toe te dienen. Kunstmest toedienen aan alleen de zwakste delen van de boomgaard is een directe kostenbesparing gezien de hoge prijs van stikstof op dit moment en leidt tot een betere homogeniteit in het hele blok."

De drones hebben geen piloot nodig en vliegen hun route zelfstandig, maar Hilbourne benadrukt dat voor de veiligheid altijd een mens het proces in de gaten moet houden. "De drones volgen autonoom een vooraf door het systeem opgesteld vluchtplan. De enige menselijke tussenkomst die nodig is, is dat de gebruiker op start drukt en tijdens de vlucht de veiligheid in de gaten houdt. Er komen echter volledig autonome drone-oplossingen op de markt en Outfield bereidt zich daar actief op voor. Over een paar jaar zullen we dronesystemen zien in een doos of kast ergens op het bedrijf, die autonoom meerdere verschillende onderzoeken uitvoeren gedurende de dag. Bedrijven als DJI, American Robotics en Skydio testen deze systemen nu uit en ze zullen snel komen."

"Als een drone alle gegevens tijdens de vlucht verzamelt, bespaart dat veel manuren," zegt Hilbourne. "Fruit tellen/schatten met een drone is ongeveer 20 keer sneller dan dit handmatig te doen. Naast het versnellen van het proces produceren drones ook nauwkeurigere en consistentere gegevens dan handmatige tellingen. Het systeem kan ook de arbeid verminderen die nodig is voor het handmatig uitdunnen. De telers kunnen de precieze toepassing van dunningsmiddelen gebruiken om de belasting van de bomen onder controle te houden. Een effectieve toepassing van dunningsmiddelen kan de noodzaak om later in het seizoen met de hand te dunnen in de boomgaard verminderen of zelfs elimineren, wat voor telers een enorme besparing in manuren betekent."

"Omdat de dronesurveys zo snel zijn, kunnen telers meerdere surveys van dezelfde boomgaard uitvoeren gedurende het seizoen. Een onderzoek van een boomgaard van 4 ha duurt slechts 15 minuten. Er zijn bepaalde momenten in het seizoen waarop telers veel informatie over de gewasontwikkeling nodig hebben, met name de bloeitijd en tijdens de oogst. Dit is waar een drone-gebaseerd gewasmonitoringsysteem echt zijn waarde bewijst, zodat één enkele gebruiker 60 ha of meer in één dag kan onderzoeken," besluit Hilbourne.

Voor meer informatie:
Outfield
chloe@outfield.xyz 
www.outfield.xyz 

Publicatiedatum: