Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LIMBUA Deutschland

"Macadamianoten van ruim 7.000 kleine bio-telers"

Het Duits-Keniaanse bedrijf LIMBUA werkt samen met meer dan 7.000 gecertificeerde biologische kleinschalige telers in Kenia. Zij produceerden alleen al in 2022 900 ton gepelde macadamianoten, die in heel Europa, de VS en Dubai op de markt worden gebracht. We spraken met Marketing Manager Doortje Maillard over de oogst en verwerking van de noten aan de voet van Mount Kenya.


Geoogste macadamianoten. Foto: LIMBUA

Vorig jaar 4.000 ton macadamianoten geoogst
Na de teelt worden de noten vacuüm verpakt onder beschermende atmosfeer; zo zijn ze minimaal twee jaar houdbaar. "Vorig jaar konden we 900 ton gepelde macadamianoten produceren. Dit komt ongeveer overeen met 4.000 ton geoogste noten in de dop." Dankzij de vruchtbare grond in het vulkanische gebied is er geen kunstmatige irrigatie nodig. "De macadamia's groeien in biologische gemengde culturen zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen, in plaats van in monoculturen. De kleinschalige telers krijgen veel van de bomen van onze eigen LIMBUA-kwekerij en deze zijn al biologisch gecertificeerd en ze zijn bijzonder productief."

"De noten worden door onze LIMBUA-teams rechtstreeks bij de telers ingekocht in een volledig gedigitaliseerd proces. De macadamia's worden gewogen en het geld wordt in realtime via de mobiele telefoon aan de telers betaald. De noten worden vervolgens vervoerd naar onze vier nabijgelegen fabrieken voor verdere verwerking, zonder tussenpersonen," vertelt Maillard. "LIMBUA ligt direct aan de voet van Mount Kenya tussen kleinschalige teeltbedrijven; dat betekent verse producten, rechtstreeks van de teler. Naast de noten worden ook andere producten van de telers, zoals avocado's en mango's, in de fabrieken verwerkt en klaargemaakt voor wereldwijde export."

Het bedrijf werd in 2009 opgericht door Matti Spiecker met het idee om het leven van de plattelandsbevolking te verbeteren en zoveel mogelijk waardecreatie in het land te laten. "We helpen telers met biologische certificering en ondersteunen hen met trainingen zodat ze altijd up-to-date en zelfredzaam zijn. We hebben ook meer dan 700 extra banen kunnen creëren op het platteland." Alleen de Macadamia integrifolia-variëteit wordt geteeld.


LIMBUA-oprichter Matti Spiecker heeft zich bij het opzetten van zijn bedrijf laten inspireren door sociale ondernemers van over de hele wereld. Foto: LIMBUA

Een van de bijzondere kwaliteitskenmerken van de noten is dat ze individueel met de hand worden gepeld met speciaal ontwikkelde notenkrakers en vervolgens met de hand worden gesorteerd, zegt Maillard. "De macadamia is de hardste noot ter wereld, hoewel de pit zelf erg zacht en boterachtig is. Hij is daarom vrij gevoelig voor beschadigingen en is slechts in beperkte mate geschikt voor zuiver mechanische verwerking. Omdat de noten met de hand worden geopend en dus van hoge kwaliteit zijn, is de opbrengst navenant hoger, wat weer meer inkomen oplevert voor de telers."

Digitale traceerbaarheid
"Wij garanderen 100% traceerbaarheid van de noten, vanaf de boom via de fabriek tot aan de logistieke centra in Mombasa, Rotterdam en Bochum. Dat betekent zekerheid en transparantie voor de klant. Steeds meer handelaren, maar vooral consumenten, willen weten waar het product vandaan komt. Met ons speciaal ontwikkelde digitale systeem hebben we grote vooruitgang geboekt in het sneller, gemakkelijker en vooral veiliger maken van de inkoopprocessen," aldus Maillard.


Macadamianoten sorteren Foto: LIMBUA

Grote vraag in groothandel en verwerking
De vraag in Duitsland en de VS is goed. "Een van onze klanten is het bedrijf Rapunzel Naturkost, dat de producten selecteert volgens hun eigen criteria. Daarbij hoort ook hun fair organic keurmerk. Wereldwijd behoren zowel retailers als verwerkers tot onze klanten, dus van kleinere pralinefabrieken tot biologische groothandelaren. Natuurlijk proberen we onze producten ook op de internationale markt te plaatsen."

"Wij hebben geen B2C-eindproduct, dat via een bepaalde merknaam of verpakking wordt verkocht. LIMBUA macadamia's zijn hoogwaardige, gecertificeerde noten die in bulk aan handelaren of verwerkers worden verkocht, vanaf 11,34 kg tot containermaten. Naast verwerkers zijn er echter ook veel afnemers die het product als natuurlijke snacknoten aanbieden."

De noten worden per schip naar het magazijn in Bochum vervoerd en van daaruit verscheept. "Afhankelijk van het land worden ze ook rechtstreeks vanuit Kenia wereldwijd verscheept. De verscheping is vanuit milieuoogpunt niet perfect, maar we proberen de CO2 te compenseren. Zo hebben we al meer dan 150.000 macadamia-boomzaailingen geplant. Het volgende project is om de fabrieken uit te rusten met zonnepanelen. Verder gebruiken we de doppen van de gekraakte macadamia's om elektriciteit op te wekken voor het droogproces van de noten."

Voor meer informatie:
Doortje Maillard
LIMBUA Deutschland GmbH
Raunerweg 13
82211 Herrsching, Duitsland
Tel.: +49 (0)30 5557796 22
[email protected]
www.limbua-group.com

Publicatiedatum: