Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje vraagt onderzoek dumpen Egyptisch citrus

De Spaanse telersvereniging La Unió Llauradora vraagt de Europese Commissie een onderzoek in te stellen naar mogelijke commerciële dumping van citrus uit Egypte op de EU-markt. Als argument voert ze Verordening (EU) 2016/1036 aan betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Unie. 

La Unió geeft aan dat in de maand januari tot en met april er een aanzienlijke aanwezigheid van Egyptisch citrus is in de schappen van de grote Europese supermarktketens. "Deze concurrentie heeft een impact op ons seizoen, dat tot een paar weken geleden positief evolueerde, maar nu lijdt onder de import van sinaasappelen uit Egypte."

"De massale verladingen van Egyptische sinaasappelen naar Europa zorgen voor een duidelijke overlap met de rassen van Europese teeltlanden. De EU is een interne markt en het feit dat de Egyptische import in sommige lidstaten groter is dan in andere betekent niet dat deze producten niet met de interne productie van de EU concurreren op dezelfde markt."

"De prijzen van Egyptisch citrus zijn lager dan de Europese aanvoer. De prijs van een Navel in een Egyptische supermarkt ligt rond de
€ 0,26 per kilo, voor Valencia’s betaalt de Egyptische consument rond de € 0,15 per kilo. Egyptische Valencia’s of Navels worden in Europese havens uitgeladen met een prijs van rond de € 0,55 per kilo, wat nog altijd iets minder is dan de prijs die onze sinaasappelen hebben bij het verlaten van het pakstation."

"Deze prijzen zijn onder meer mogelijk omdat het interprofessionele minimumloon vorig jaar in Egypte € 168,60 (12 maanden) per maand bedroeg, terwijl dat in Spanje € 1.000 (14 maanden) was. Bovendien houdt Egypte zich niet aan de internationale arbeidsconventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO)."

"De teelt van citrus in Egypte – maar ook in andere derde landen – gebeurt volgens milieu- en fytosanitaire normen die veel lager liggen dan die van Europa. Ook dat maakt het voor hen gemakkelijker om zeer goedkoop te produceren."

"Het probleem stelt zich niet alleen nu, maar bedreigt ook onze toekomst. In Egypte staan 23.910.000 sinaasappelbomen, waarvan 13.910.000 bomen al in productie zijn. De rest nog niet. Voor het huidige seizoen komt de oogstprognose uit op 3,6 miljoen ton sinaasappelen. Wanneer de rest van de planten in productie komt, zal de opbrengst bijna dubbel zo hoog liggen."

Voor meer informatie:
La Unió
Tel: +34 963 530 036 (Spanje)
[email protected]
https://launio.org/

Publicatiedatum: