Afvalfonds Verpakkingen introduceert Plastic Wijzer

"Radicaal andere manier van omgang met plastic verpakkingen noodzakelijk"

Gemeenten, fabrikanten, importeurs en recyclebedrijven moeten anders omgaan met verpakkingen van plastic, zodat minder fossiele grondstoffen als aardolie nodig zijn. De inzameling moet overal hetzelfde zijn. Dit stelt Stichting Afvalfonds Verpakkingen tijdens de lancering van De Plastic Wijzer, haar toekomstvisie op circulair plastic. 

"Nu is het moment om samen een grondstoffentransitie te starten voor een echt circulaire economie. Dat lukt niet via het optimaliseren of innoveren van ons huidige systeem. Wel door anders denken en handelen bij de productie en het gebruik van plastic verpakkingen. Eerst werd ons energiesysteem fossielvrij, nu volgt na de energietransitie de grondstoffentransitie."

  • 100% inzamel- en hergebruiksystemen in NL zijn kwalitatief hoogwaardig en uniform
  • 100% van de producenten/importeurs krijgen hun aandeel recyclaat terug
  • 100% van de verpakkingen zijn recyclebaar
  • waar mogelijk zijn verpakkingen herbruikbaar
  • plasticgebruik verpakkingen gaat omlaag zonder negatieve substitutie

Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft deze doelen gesteld in de visie die richting geeft aan die systeemtransitie, De Plastic Wijzer. Deze is bedoeld om producenten, importeurs, gemeenten, recyclers en alle andere ketenpartners te inspireren samen werk te maken van circulair plastic in Nederland. De Plastic Wijzer vertelt welke ingrijpende veranderingen in de plastic keten onvermijdelijk zijn bij productie, gebruik, inzameling, sortering en recycling. 

Plastic paradox
Volgens algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds is het grote dilemma hoe we ons bevrijden van de plastic paradox. "De waarde van plastic is groot: licht, hygiënisch, sterk en het houdt producten vers en gaat voedselverspilling tegen. Het heeft de manier waarop we leven, werken en spelen ingrijpend veranderd. Voor een duurzame toekomst hebben we plastic nodig, bijvoorbeeld in zonnepanelen, lichte voertuigen en tegen voedselverspilling De keerzijde is, hoe meer we plastic toepassen, hoe groter de schadelijke effecten zijn op ons milieu en gezondheid. Het is de hoogste tijd om de risico’s van plastic in de samenleving weg te nemen."

Toekomstperspectief
De Plastic Wijzer stelt doelen voor een samenleving waarin minder plastic verpakkingen gebruikt worden door het alleen nog te gebruiken voor essentiële toepassingen. En geen fossiele grondstoffen meer nodig zijn, met focus op vermindering en hergebruik van plastic verpakkingen en het voorkomen van zwerfafval en microplastics. De Plastic Wijzer beschrijft ook welke ingrijpende veranderingen dit vergt in het huidige systeem van inzameling en recycling van plastic verpakkingen. Uitgangspunt moet zijn 100% fossielvrij en 0% schade aan mens en milieu in 2050 (geen zwerfafval en microplastics), zo meldt het fonds.

"Nodig hiervoor is: betere kwaliteit van verpakkingen, betere kwaliteit en uniformiteit van inzamelsystemen en betere kwaliteit van recycling. Verder moet het de consument makkelijk worden gemaakt. En we moeten over deze oplossingsrichtingen een maatschappelijk debat voeren en samen keuzes maken. Zodat recyclaat en uiteindelijk biobased plastic zoveel mogelijk fossiel plastic in verpakkingen kan gaan vervangen", aldus Klein Lankhorst: "De consument moet er in de toekomst op kunnen rekenen dat als er een plastic verpakking om een product zit, dit echt noodzakelijk is, én dat die verpakking geen schade meer toebrengt aan mens en milieu. Daarnaast zullen er steeds meer verpakkingen komen die je als consument zelf weer kunt vullen."

Bron: Afvalfonds Verpakkingen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.