Kleinere Andalusische AGF-export in september-december 2022

In de eerste vier maanden van 2022/23, namelijk van september tot en met december 2022, is de export van Andalusische tomaten met 11% in volume en met 8% in waarde gedaald in vergelijking met vorig seizoen. Volgens gegevens van het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten is de tomatenexport naar bestemmingen buiten de EU zelfs met 15% afgenomen.

Wat paprika's betreft, is de Andalusische export in volume met 11% gedaald, maar in waarde met 7% gestegen in vergelijking met dezelfde maanden van vorig seizoen. Hoewel eerder onbeduidend, zijn de zendingen naar landen buiten de EU evenwel met 4% toegenomen.

De export van komkommers daalde met slechts 3% in volume, terwijl de omzet met 27% steeg. "Het is opmerkelijk dat de export naar landen buiten de EU in de maand september aanzienlijk is gestegen, al gaat het hier ook om kleine hoeveelheden", schrijft de Andalusische dienst.

Courgette geeft 24% prijs, maar stijgt met 9% in waarde. Een gelijkaardige evolutie doet zich voor bij aubergines: -19% in volume, +9% in waarde.

Citrus
Citrus is ook een van de "zwaargewichten" in de Andalusische export in het laatste kwartaal van het jaar. Maar parallel met de opbrengstdaling is dit seizoen ook de export afgenomen. 

Tussen oktober en december is de sinaasappelexport, die goed was voor 70% van de totale export van citrus in deze eerste drie maanden van het seizoen, met 26% in volume en met 18% in waarde gedaald in vergelijking met vorig seizoen, zo blijkt uit een rapport van het Observatorium.

De export van mandarijnen, die in volume 20% van de citrusexport vertegenwoordigen, is met 15% gekrompen in volume, maar met 3% gestegen in waarde.

De export van citroenen is met 20% gedaald in volume en met 16% in waarde. Grapefruit is het enige citrus dat een positieve trend laat zien, al vertegenwoordigt dit fruit maar 2% van de totale citrusexport: +13% in volume en +5% in waarde.

Tegenover deze lange lijst van negatieve percentages laat de export van Andalusische mango's tussen augustus en december, ondanks de grote uitdagingen in de sector, positieve cijfers optekenen: +4% in volume en +15% in volume, zo blijkt uit een ander rapport van het Observatorium.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.