Astrid Etèvenaux, AOPn Asperges de France - betere communicatie in 2023

"Asperges promoten stimuleert de consumptie"

Aan het begin van het 2023-aspergeseizoen geeft Astrid Etèvenaux, directeur van de Franse nationale vereniging van aspergetelers, een update met betrekking tot de oogstramingen, de ontwikkeling van de arealen, de aspergeconsumptie en het communicatieplan dat is opgezet om de ontwikkeling van de aspergeconsumptie in Frankrijk te kunnen ondersteunen.


©AOPn Asperges de France

Uitbreiding van aantal arealen met 5% dankzij nieuw lid
Met de toetreding van Lebourg als nieuw lid, een grote aspergeteler in het teeltgebied van het departement Gironde dat dit jaar 300 ton wil gaan oogsten op bijna 50 ha grond, heeft de telersvereniging het aantal arealen met 5% kunnen uitbreiden tot een totaal dat zich uitstrekt over 1.250 ha.

Familiebedrijf Lebourg dat de Franse nationale vereniging van aspergetelers tot grote vreugde van de vereniging zelf tot de 8 leden mag rekenen, beschikt over arealen verspreid over het zuidwesten en het zuidoosten van Frankrijk en de Loirevallei. Volgens voorzitter van de Franse nationale vereniging van aspergetelers Christophe Paillaugue "is de vereniging heel blij familie Lebourg binnen de vereniging te kunnen verwelkomen. De familie is met het familiebedrijf een waardevolle toevoeging en een grote steun bij het verbeteren van de promotieacties rondom asperges uit Frankrijk. In de seizoensgebonden boodschappenmandjes van 30% van de Fransen worden onze asperges vanwege de vele troeven gekenmerkt door het hebben van een groot ontwikkelingspotentieel."


©AOPn Asperges de France

Verwachte aspergeopbrengst voor 2023 geraamd op 6.200 ton
Met de uitbreiding het aantal arealen wordt voor 2023 een opbrengst van 6.200 ton verwacht, 4% hoger dan die van vorig jaar en 13% hoger dan het daadwerkelijk behaalde tonnage. "In 2022 hebben we het seizoen vanwege de lage consumptieaantallen moeten inkorten. De asperges leden onder een gebrek aan promotieacties in de winkels, met daardoor verkoopprijzen die ook op het hoogtepunt van het seizoen te hoog waren in vergelijking met de leveringsprijzen die juist waren gedaald. De buitensporig hoge prijzen hebben de aspergeconsumptie natuurlijk flink afgeremd, de consumptie die – als gevolg van de hoge temperaturen in het voorjaar – al te lijden had onder de concurrentie van zomerproducten."

"De genoemde situatie leidde tot een gebrek aan rotatie van de asperges, die er als gevolg daarvan vezelig en droog uitzagen, waardoor de consumptie nog verder werd afgeremd. Dit alles is gezien het goede teeltpotentieel van vorig jaar allemaal heel erg jammer."


©GuillaumineTherond

Totale Franse aspergeopbrengst geraamd op 25.000 ton
De Franse aspergeopbrengst is volgens de officiële cijfers van Frans statistiekbureau Agreste voor 2021 geraamd op 25.000 ton, 25% meer dan de tot nu toe meegedeelde gegevens. "We hebben onlangs vernomen dat asperges niet behoorden tot de gewassen die in 2020 van een specifieke telling kon profiteren. Omdat de teelt al erg versnipperd is, met veel kleine onafhankelijke telers is ook dat heel erg jammer. Verder is het hierdoor echt lastig om de totale opbrengst op nationaal niveau nauwkeurig te berekenen."

Franse groene asperges moeten nog altijd plek op Franse markt  veroveren
Groene asperges vertegenwoordigen 6% van de voor 2023 voorspelde opbrengst van de Franse nationale vereniging van aspergetelers. Het zuidwesten van Frankrijk is verantwoordelijk voor 82% van de teelt van de hoofdzakelijk witte asperges.

Door de sterke concurrentie van importproducten moeten de Franse groene asperges nog altijd een plek veroveren op de Franse markt. "Groene asperges zijn duurder om te telen. Omdat groene asperges buiten in de vollegrond groeien, hebben ze meer zorg nodig dan andere asperges. Omdat groene asperges daarnaast gevoeliger zijn voor slecht weer en ongedierte, zouden ze nog meer moeten worden gewaardeerd en zou er een hogere prijs voor moeten worden betaald.

Wat betreft consumptieaantallen en verkoopgewoonten zijn er echter veel importproducten in de schappen van de diverse supermarkten te vinden. Deze importproducten worden verkocht tegen veel lagere prijzen dan redelijk zou zijn.

Op het gebied van de promotie van Franse groene asperges moet nog veel communicatiewerk worden verricht om de gewoonten te kunnen veranderen, vooral omdat asperges zoveel potentie hebben en steeds meer jonge consumenten daarvan weten te overtuigen."


©AOPn Asperges de France

8% toename biologische aspergeopbrengst voorspeld voor 2023
Ook asperges ontsnappen niet aan de situatie waarin de biologische sector zich nu bevindt. "Vorig jaar is uiteindelijk meer dan 52% van onze biologische asperges gedeclasseerd en verhandeld als conventionele asperges. Wel verwachten we voor 2023 wat betreft de biologische aspergeopbrengst een toename van 8% ten opzichte van de voorspellingen voor 2022. Deze toename is het gevolg van het feit dat een bepaald aantal arealen de afgelopen drie jaar is omgeschakeld naar biologisch."

"Gezien de context zal dit cijfer de komende jaren echter niet verder stijgen, maar waarschijnlijk zelfs dalen. Dit is echt jammer voor de telers die al drie jaar aan het wachten zijn om de vruchten van hun inspanningen te kunnen plukken."


©AOPn Asperges de France

Lage consumptieaantallen in 2022
Vorig jaar daalden alle Kantar-indicatoren met betrekking tot de consumptieaantallen, behalve die van het gemiddelde boodschappenmandje. Die aantallen stegen licht, in tegenstelling tot de aantallen van de twee voorgaande jaren. "2020 en 2021 waren wat betreft de aspergeconsumptie geweldige jaren. Retailers hebben de sector toen goed gesteund door zowel de asperge zelf als de Franse herkomst van de asperges flink te promoten. We hadden maar liefst 30% van het klantenbestand overschreden, klanten die we in 2022 helaas weer zijn kwijtgeraakt."

Een duidelijke en precieze boodschap voor een doeltreffende campagne
Om de aspergeconsumptie nieuw leven in te blazen en het aantal verkochte asperges te laten stijgen wilde de Franse nationale vereniging van aspergetelers dit jaar een impactvol communicatieplan opzetten. "Het doel was om de barrières tussen de verschillende doelstellingen te doorbreken om een maximaal aantal consumenten te kunnen bereiken."

"In het kader hiervan werken we met een persbureau samen om een kernboodschap te verspreiden, die niet alleen is gericht op het promoten van de Franse herkomst, maar ook op het bieden van transparantie en het garanderen van authenticiteit. We willen daarbij werken aan het vergroten van de productkennis, het verbeteren van het imago van het product en de zichtbaarheid van het product onder consumenten. Op die manier moet het kopen van asperges uit Frankrijk voor consumenten een vanzelfsprekendheid worden.

In plaats van alleen Pasen, willen we de lenteperiode vieren met Franse asperges. In combinatie met pakkende woorden als 'Pluk de lente', 'Oogst de lente' en 'Proef de lente' zullen we enkele cijfers over onze aspergeteelt en informatie over onze asperges verstrekken.


©AOPn Asperges de France

Internationale Landbouwbeurs Parijs 2023
AOPn Asperges de France zal aanwezig zijn op de Internationale Landbouwbeurs van Parijs 2023. Om precies te zijn zal dit op 28 februari 2023 in de middag zijn, bij de stand van Interfel. "We willen geen gelegenheid voorbij laten gaan om onze asperges uit Frankrijk bij consumenten te promoten. Die middag zal een chef-kok trouwens ook nog verschillende gerechten met versgeplukte asperges ter plekke bereiden en presenteren."

Voor meer informatie:
Astrid Etèvenaux
AOP Nationale Asperges de France
astrid.etevenaux@carottes-de-france.fr 
www.asperges-de-france.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.