De maïsvoorraad is in heel de VS eerder krap. Aan de oostkust is de oogst in Florida aan de gang, maar de kou heeft zeker invloed op de opbrengst. Aan de westkust komt de maïs uit Mexico, dat ook kil weer en vriestemperaturen heeft gekend.
"De oogst loopt vertraging op en er is hier en daar schade aan de gewassen", zegt Daren Van Dyke van Five Crowns, die opmerkt dat een teler in het Mexicaanse Obregón zo'n 160 hectare verloren heeft door de kou. "We halen de maïs nu uit Guasave en Obregón, maar alles gaat trager dan normaal door de koude temperaturen die nu al een maand aanhouden", vertelt hij. In deze tijd van het jaar wordt de maïs grotendeels in trays verpakt.
Foto: Five Crowns/Cameron Tate
In de lente neemt Georgia het over van Florida, terwijl Mexico doorgaat tot half april. Begin april begint Californië met de maïsoogst in de Imperial Valley.
Sterke vraag naar verwerkt product
Terwijl er in de winter doorgaans minder vraag is naar maïs, doet het product in trayverpakking het wel goed. "De vraag naar trays is eigenlijk best goed en mensen blijven maïs consumeren in de winter", zegt Van Dyke. Er is ook een groeiende belangstelling van restaurants in maïs, maar de verkoop van suikermaïs wordt in de winter vooral gestimuleerd door de retail.
Foto: Five Crowns/Cameron Tate
Dit betekent dat de prijzen hoog zijn en Van Dyke verwacht dat dit de komende drie tot vier weken zo zal blijven vanwege het aanbodtekort door koud weer.
Hij denkt ook dat de opbrengst in de Imperial Valley in Californië iets lager kan uitvallen dan gebruikelijk. “Ik vermoed dat er iets minder product geoogst zal worden vanwege waterbeperkingen. De maïsteelt vereist immers grote hoeveelheden water”, zegt Van Dyke. "Gelukkig hebben we goed weer en ik denk dat de oogst in Noord-Californië prima zal zijn. Maar daarvoor moeten we nog even wachten. Die begint pas na Memorial Day (29 mei 2023 nvdr)."
Voor meer informatie:
Daren Van Dyke
Five Crowns
Tel: +1 (760) 344-1933 (VS)
dvandyke@fivecrowns.com
www.FiveCrowns.com