Esther García van La Unión over kasgroenten uit Almería:

"De oogst kan de vraag niet bijbenen"

In deze laatste dagen van januari worden mooie telersprijzen geregistreerd voor de groenten uit de kassen van Almería. Ook op de veilingen van La Unión komen de meeste groenten ruim boven de euro per kilo uit. Graffiti-aubergines bereikten vorige week donderdag een prijs van € 2,75 per kilo. De prijsstijging komt er na de scherpe temperatuurdaling die de oogst vertraagt. 

"Aubergine is een van de producten die het meest lijdt onder temperatuurwisselingen. De plant stopt direct met produceren en daardoor pieken de prijzen. Ook California paprika haalt nu hoge prijzen, vooral de gele en rode", vertelt Esther García van La Unión.

"Paprika heeft trouwens net als komkommer vanaf het begin een goed seizoen gehad met prijzen die standhouden. Bovendien zijn er nu al telers die de gewassen aan het opruimen zijn om plaats te maken voor de aanplant van meloen en watermeloen, wat de afname van het aanbod nog accentueert. Dat zie je bijvoorbeeld goed aan de prijzen van de paprika's. Eind vorige week werd voor gele California’s € 2,26 per kilo betaald en voor groene puntpaprika’s € 1,54."

"Wij verwachten de eerste meloenen en watermeloenen al in week 14 en 15, met een productiepiek rond week 18", vertelt Esther. "Het watermeloenenseizoen loopt door tot en met week 36. We hebben het al zorgvuldig gepland om het hele seizoen een stabiel volume te garanderen."

"Ook de courgettes zijn aan de prijs en hoewel ze tijdens het seizoen al hun ups en downs hebben gekend, wordt een blijvend hoog prijsniveau verwacht in januari en februari, traditioneel twee sterke maanden voor deze groente." 

Warme herfst
De kou is eindelijk ingetreden en daarmee ook een daling van de opbrengst in de kassen van Almería, waar in de herfst door ongewoon hoge temperaturen aan een hoog tempo werd geoogst. Maar ook in de rest van Europa was het warmer dan normaal. 

De temperaturen waren in de herfst ook gunstig voor de teelt in Midden-Europa. Wegens een behoorlijk omvangrijke lokale aanvoer op de Europese markt daalde daarom de export vanuit Almería in september, oktober en november: courgette moest 26% en tomaat 18% inleveren, zo blijkt uit cijfers van het Andalusische Observatorium voor Markten en Prijzen.

"Met name voor tomaat waren er aan het begin van het seizoen torenhoge verwachtingen. Iedereen verwachtte dat door de energiecrisis de oogst in de rest van Europa zou dalen en dat de verkoop en de prijzen van tomaten uit Almería omhoog zouden schieten", zegt Esther.

Toch is de huidige vraag over het algemeen goed voor alle producten en men merkt dus het gebrek aan volumes. "Op dit moment kunnen we spreken van een oogst die de vraag niet bijbeent."

Voor meer informatie:
La Unión
Pol. Ind. La Redonda,
N-340, km 414
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 58 08 00
comunicacion@launioncorp.com
https://launioncorp.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.