Goede afzet Italiaanse wintergroenten in Europa

De export van Italiaanse groenten loopt behoorlijk, maar qua prijzen werd toch iets meer verwacht nu heel wat product ontbreekt door de kou. Claudio D'Alba van Plantis Group, een bedrijf uit de regio Apulië dat groenten en fruit naar meerdere Europese landen exporteert, maakt de balans op van de situatie. 

"Momenteel worden er goede volumes verladen van onder meer bloemkool, broccoli, venkel, dille, peterselie, lenteui en tomaten. We zenden één auto per week naar Duitsland, Scandinavië en de Baltische landen. Het lijkt vreemd, maar de export is momenteel groter dan in de kerstperiode, die dit jaar geen goede verkoop heeft gekend. Er is geen gebrek aan enthousiasme op de markten, maar die levendigheid is naar mijn mening slechts tijdelijk, aangezien ze het gevolg is van een tekort aan product voor sommige artikelen door de kou. Ook teeltgebieden in het buitenland hebben problemen ondervonden door vorst en sneeuw. Dat is ook de reden waarom Europese kopers, om hun aanvoer te verzekeren, zich richten op het Italiaanse aanbod." 

Het weer blijft anderzijds een onbekende factor. "De zachte temperaturen aan het einde van het jaar, die de rijping van de groenten hebben versneld en voor een enorme aanvoer hebben gezorgd, zijn plots met 10 à 15°C gedaald, waardoor de prijzen tot 20% zijn gestegen, maar niet van alle producten. De prijs van venkel ligt bijvoorbeeld zeer laag en er is weinig belangstelling op de markten. Maar ook de hogere prijzen dekken niet volledig de teelt-, verpakkings- en transportkosten. De marktvoorwaarden zouden veel evenwichtiger moeten zijn." 

Na een afwezigheid van twee jaar als gevolg van corona, keert Plantis Group terug naar de Fruit Logistica. "De beurs in Berlijn is een ontmoetingsplaats voor al wie actief is in de groente- en fruitsector. Het is een moment van discussie en verrijking, zeker in een moeilijke periode als de huidige. Onze missie is om solide relaties aan te knopen met Duitse en Franse handelaren om de verkoop in die landen uit te breiden. We hebben 2022 afgesloten met 25% meer omzet, ondanks alle negatieve aspecten van de afgelopen 12 maanden", besluit de manager. 

Plantis Group nodigt alle geïnteresseerden uit op Fruit Logistica in hal 6.2, stand B-34. Naast Claudio D'Alba zullen ook Lenka Brostikova (salesmanager voor Oost-Europa en de Baltische landen), Agnese Andrzejczyk (salesmanager voor Polen en Centraal-Europa) en Christian Rossi (salesmanager voor Scandinavië) aanwezig zijn.

Voor meer informatie:
Plantis Group
Piazza Ebalia 1
74123 Tarente (Italië)
Tel: +39 99 4521842
info@plantis.it
www.plantis.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.