Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cricket

"Kou reguleert broccoli- en bloemkoolteelt"

Rijkelijk laat is de kou nu toch ingetreden in Spanje. Het zorgt voor een ommekeer in de teelt van broccoli en bloemkool in het zuidoosten van Spanje, het belangrijkste teeltgebied van deze groenten in Europa tijdens de herfst- en wintermaanden. Het aanbod is afgenomen en zal naar verwachting de komende weken beperkt blijven, terwijl de vraag verder lijkt aan te trekken. 

"In de afgelopen 3 maanden waren de temperaturen aanzienlijk hoger dan normaal. Dat versnelde de groei van de planten en met de oogst liepen we dus heel de tijd voorop", zegt Sebastián Aguilar, commercieel directeur van Campo de Lorca, een bedrijf uit Murcia bekend van het merk Cricket. "Hoewel de wekelijkse oogstgemiddelden iets hoger waren dan normaal, was er geen overproductie. Telers hebben zich niet gedwongen gezien om hun opbrengst snel te verkopen en in onze koelkamers bleven we niet met grote voorraden zitten."

Het broccoli- en bloemkoolareaal is immers kleiner dan vorig jaar. De programma’s lopen zoals gewoonlijk, maar er is minder product voor de vrije markt. Cricket daarentegen heeft het gebruikelijke aantal hectares behouden. "Bovendien hebben de hoge temperaturen in combinatie met af en toe wat regenval problemen met botrytis en alternaria veroorzaakt. Ook daardoor was er minder product beschikbaar voor de versmarkt", vertelt Sebastián Aguilar.

Nu zijn de temperaturen eindelijk gedaald en is de groei vertraagd. "Door de groeivertraging en de vervroegde oogst van de voorbije weken is er nu toch wat tekort op de markt", legt de commercieel directeur van Cricket uit. "We verwachten dat er de komende weken minder broccoli en bloemkool zal zijn dan normaal. De afgelopen 3-4 weken hebben we felle concurrentie gehad van Italië, want ook daar werd er veel geoogst en bovendien lagen de Italiaanse prijzen onder de onze. Maar die aanvoer is nu grotendeels ten einde gekomen en de inkoopprogramma’s vanuit de Europese landen richten zich weer op Spanje. De vraag is aangetrokken door het koude weer en is over het algemeen goed. Het zijn zes zeer zware maanden geweest. Laten we hopen dat wat nog rest van de winter ook met echt winterweer komt."

Ondanks de onevenwichtigheden in de teelt als gevolg van de hoge temperaturen, zijn de gemiddelde prijzen volgens Sebastián beter dan vorig seizoen. "Telers en handelaren kunnen niet anders dan de kostenstijging door te berekenen in de verkoopprijs. Alle schakels in de toeleveringsketen hadden het gedaan en nu was het onze beurt. Er zit niets anders op willen we blijven produceren. Het valt echter nog te bezien of deze prijsverhoging voldoende zal zijn om de activiteit winstgevend te houden."

Het gebrek aan water blijft de telers van broccoli en bloemkool, evenals van vele andere producten, bemoeilijken. Samen met de stijging van de kosten wordt het een van de grootste uitdagingen voor dit en komende seizoenen. "Veel telers hebben hun productie zien verminderen door gebrek aan irrigatiemogelijkheden. Dit is een zeer zorgwekkende kwestie. Onlangs nog waren ook wij erbij op de manifestatie in Madrid voor het ministerie voor Ecologische Transitie om te protesteren tegen het voorstel om de wateroverheveling van de Taag naar de Segura in te perken. Want dat betekent minder water voor ons, waardoor we meer water zouden moeten ontzilten tegen exorbitante prijzen. De sociaal-economische problemen ten gevolgde van die beslissing zouden wel eens verschrikkelijk kunnen zijn", beweert Sebastián Aguilar.

Voor meer informatie:
Sebastián Aguilar
Cricket
Tel: +34 968465960 (Spanje)
info@campodelorca.com  
www.campodelorca.com 

Publicatiedatum: