Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse telers willen citrusareaal verkleinen

Volgens een studie uitgevoerd door ProCitrus, de vereniging van Peruaanse citrustelers, is de sector van plan het areaal, voornamelijk van mandarijnen en sinaasappelen, met gemiddeld 8% te verminderen.

Sommige telers zouden ervoor kiezen om deze gewassen te vervangen door avocado's, mango's of blauwe bessen. Anderen zouden gewoon stoppen met hun tuinbouwactiviteiten. Veranderen van teelt zou volgens de vereniging betekenen dat deze percelen voor een periode van 25 of 30 jaar aan de nieuwe fruitsoorten worden toegewezen.

Oorzaken
Tot 2020 was het Peruaanse citrusareaal ongeveer 75.000 hectare en volgens Procitrus groeide dat elk jaar gestaag. 

De groei stopte in 2022 als gevolg van de toename van de maritieme transporttarieven en tekorten in de aanvoer van meststoffen en andere grondstoffen, waardoor ook de teeltkosten toenamen. Daarbij komt de steeds fellere concurrentie op de markt, waarin Zuid-Afrikaans citrus terrein wint ten koste van het Zuid-Amerikaanse product.

Eind 2022 bedroeg de Peruaanse citrusexport 259.000 ton, iets minder dan de 266.000 ton van 2021. De prijsdaling was wel uitgesproken.

Bron: Gestion / agraria.pe

Publicatiedatum: