"Flower sprouts kende trage afzet"

In de schaduw van de gevestigde koolgroenten groeien en bloeien er in Duitsland sinds enkele jaren ook flower sprouts, een kruising tussen spruiten en boerenkool. "Wij kijken dit jaar terug op een traag verkoopseizoen", zegt Bernhard Huckelmann, een koolteler uit het landelijke stadsdeel Meschenich aan de zuidelijke rand van Keulen.


Bernhard en Stephanie Huckelmann verkopen hun producten voor een groot deel via Früchte Rosenbaum.

De teler houdt zich al meer dan vier jaar met de teelt van flower sprouts bezig. "In de eerste twee tot drie jaar kwam dat allemaal heel goed op gang en raakte ik de flower sprouts goed kwijt. Ik heb de indruk dat er vooral in België en Nederland meer volume geteeld wordt. De gemechaniseerde landbouw- en oogsttechniek waarover de spruitentelers daar vaak beschikken, biedt een bijzonder groot voordeel, terwijl onze producten met de hand worden geoogst." Bernhard noemt daarnaast ook de daling van de koopkracht en de toegenomen focus op laaggeprijsde producten als mogelijke factor.


Tijdens een bedrijfsbezoek in september afgelopen jaar nam Bernhard Huckelmann ons mee naar een veld met flower sprouts.

De flower sprouts kunnen afhankelijk van het oogstvolume en de vraag van november tot en met februari geoogst worden. Bernhard: "We konden ook weleens tot in maart flower sprouts verkopen, maar dat zal dit jaar waarschijnlijk niet lukken. Wat betreft de afzet stellen we vooral aan het begin van het seizoen en rond Kerst een grotere vraag naar onze flower sprouts vast. Ondanks de over het algemeen trage verkoop was de kerstverkoop ook tijdens de afgelopen kerstdagen zeer goed." 


Vanwege de hitte en droogte had men bij de teelt van flower sprouts vooral te kampen met witte vlieg. 

Bernhard teelt ook rode kool, witte kool en savooiekool. "Onze rode en witte kool konden we al voor Kerst verkopen. Deze snelle verkoop van onze koolgroenten was ook zeer wenselijk gezien de exponentieel gestegen energie- en opslagkosten dit jaar (FreshPlaza deed verslag). Hetzelfde geldt voor onze savooiekool: hoewel je ook wintersavooiekool zou kunnen telen, concentreren wij ons hoofdzakelijk op vroege savooiekool." Prijstechnisch gezien konden er vooral vlak voor Kerst goede prijzen behaald worden. "Het prijsniveau was krap om de extra kosten op het gebied van bemesting, lonen en brandstof te dekken."

'Na het seizoen is voor het seizoen', luidt het ook bij de Keulse teler. "Wij zullen dit jaar twee nieuwe producten aan het portfolio toevoegen, namelijk gele bieten en spitse savooiekool. De spitse savooiekool lijkt op Bambergse savooiekool en heeft een karakteristieke spitse vorm", zegt Bernhard tot slot.

Voor meer informatie:
Bernhard Huckelmann
Huckelmann Gemüsebau
Tel: +49 1632348942 
b.huckelmann@web.de   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.