Gian Russchen, Tolpoort Vegetables:

"Nu we een solide basis hebben staan, is uitbreiding met andere telers of producten mogelijk"

Tholen - Nu het eerste volledige jaar voor Tolpoort Vegetables erop zit, is het tijd voor een terug- en vooruitblik met algemeen directeur Gian Russchen. Een interview over de markt van bloemkool, broccoli en witlof, de impact van de inflatie en de verwachtingen voor de toekomst. "Nu we een solide basis hebben staan, is uitbreiding met andere telers of andere producten mogelijk."

Momenteel is het Spaanse bloemkool- en broccoliseizoen volop gaande bij Tolpoort Vegetables. "Het Spaanse seizoen verloopt, zoals verwacht, uitdagend.  Door onzekerheid van onder meer water-schaarste en de kostenontwikkelingen is er minder areaal ten opzichte van afgelopen jaar beschikbaar. In de eerste maanden van het Spaanse seizoen zien we dit ook terug. De beschikbaarheid van goede kwaliteit fluctueert door weersomstandigheden - droogte of ineens heel veel regen - zowel bij de bloemkool als de broccoli vanuit verschillende teeltgebieden in Spanje."

Witlofsector onder druk
Niet alleen met bloemkool, maar ook met witlof is de coöperatie marktleider in Nederland. Op de vraag hoe de witlofmarkt ervoor staat, antwoordt Gian: "De witlofsector staat al jaren onder druk. De energietarieven hebben een grote impact op de kostprijs, zowel voor het koelen van de pennen en in de witloftrekkerij. Daarnaast zijn de loonkosten enorm gestegen als gevolg van de verhoging van het minimumloon. We horen om ons heen dat het aanbod dit jaar minder zal zijn. Buiten onze coöperatie zijn een aantal witloftelers gestopt of gaan minder telen. Door de droogte in de zomer zijn de witlofpennen wat fijner, waardoor de verwachting is dat er wat minder kilo’s af komen. Het is nog afwachten wat bovenstaande ontwikkelingen voor impact zal hebben op het aanbod op de markt. Ons doel is om de productie zoveel mogelijk af te stemmen met de verwachte marktvraag jaarrond. De marktprijzen bij de start van het kalenderjaar zijn bemoedigend."

De huidige inflatie kan dit jaar nog weleens stimulerend werken voor de afzet van de vollegrondsgroenten, verwacht de Tolpoort-directeur. "De periode rondom de feestdagen geeft geen goed beeld over de normale consumptie van groenten. Alhoewel ook de consumentenprijs van groente afgelopen jaar flink in prijs is gestegen, is onze verwachting dat de inflatie een positief effect heeft op de afzet. In absolute zin is groente binnen de voedingsmiddelen goed betaalbaar en daarnaast goed voor de gezondheid."

In de zomer van 2021 werd coöperatie Tolpoort Vegetables opgericht door een zeventiental telers. Na het eerste volledige jaar blikt Gian tevreden terug op de start. "Op vele punten is het succesvol verlopen. We hebben in korte termijn een ERP-systeem kunnen implementeren en een sterk team kunnen formeren. Het verkoopteam heeft ervoor gezorgd dat Tolpoort Vegetables zowel in Nederland als daarbuiten zijn plek heeft gevonden."

"Inmiddels hebben we een mooi klantenbestand kunnen opbouwen die wij dagelijks zo goed mogelijk proberen te bedienen. We kunnen hierbij rekenen op kwaliteitsproducten van de aangesloten telers met jarenlange ervaring. Onze private label producten Westfresh (bloemkool) en Deli-chic (witlof) worden gewaardeerd. Ook rondom kwaliteit en voedselveiligheid hebben we inmiddels de benodigde certificaten in huis. We hebben nu een solide basis staan, waarop we de komende jaren verder kunnen bouwen. Nu de basis staat, is uitbreiding met andere telers of andere producten mogelijk. Er moet wel sprake zijn van een meerwaarde voor de bestaande telers en klanten. Er worden gesprekken gevoerd en samenwerkingen aangegaan. Zo hebben we op dit moment rode kool beschikbaar van één van onze eigen telers."

Voor meer informatie:
Gian Russchen
Tolpoort Vegetables
Tolweg 7
1616 AT Hoogkarspel
T. +31 (0)228 565780
www.tolpoortvegetables.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.