Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Boven- en zijcamera's bekijken iedere ui vanuit zestien verschillende kanten"

TechNature wil na spruiten- ook de uien- en aardappelmarkt veroveren met optische sorteerder

Tholen - De afgelopen jaren maakte TechNature een behoorlijke opmars in de Nederlandse spruitensortering met de SproutCam, een geavanceerd camerasysteem met beeldverwerking op basis van Deep Learning. Inmiddels is de spruitenmarkt grotendeels voorzien en is het bedrijf uit Moerkapelle gestart met het ontwikkelen van sorteer-oplossingen voor andere AGF-producten. Momenteel wordt er een gecombineerde optische aardappelen- en uiensorteer-machine ontwikkeld.

Bij het nabijgelegen sorteer- en pakstation Ajuin in Moerkapelle wordt momenteel de eerste OnionCam getest, maar ook de tweede en derde machine zijn inmiddels al besteld. "We werken met bovencamera’s en zijcamera’s die iedere ui vanuit 16 verschillende kanten bekijkt. Deze techniek wordt door ons ook toegepast in de spruiten en snoeptomaten", vertelt directeur Wouter Bac.

De zijcamera's maken de machine volgens Bac onderscheidend. "De OnionCam verenkelt de uien op een V-band en vervolgens op diabolo rollen. Verenkelen verbetert het zicht op de zijkanten van de ui/aardappel tijdens rotatie. Daardoor is er rondom zicht op de ui, in tegenstelling tot machines met vlakke sorteerrollen. De capaciteit van een sorteerder met 12 rijen ligt op 15-20 ton per uur afhankelijk van de maatsortering.

"De optische sorteermachines die momenteel in de uienverwerking worden ingezet hebben een heel andere prijsklasse en bouwmaat, waardoor ze eigenlijk alleen interessant zijn voor de grootste verwerkingsbedrijven. Maar er is nog een grote middengroep die nu met schoksorteerders en leeskamers werken, die met deze machine van vier bij twee meter goed uit de voeten kunnen."  Uniek aan de uiensortering is volgens Wouter dat je met aanzienlijk meer natuurlijke variatie en defecten te maken hebt dan bij bijvoorbeeld de spruitensortering. "We zijn het gewend om aparte modellen te maken voor aparte situaties. Dat kost wat meer tijd in de software, maar dat is niet zo erg. Dit is immers ons vak."

Speciaal op wens van de uiensector heeft TechNature twee uitgangen ingebouwd om de uien met verwering en kale uien apart te sorteren van de uien met rot en groeischeuren. De beeldherkenning van defecten vind plaats op basis van moderne Artificial Intelligence (AI) technieken. Ieder defect is apart in te stellen en gebruikers kunnen zelf aangeven naar welke uitgang het defect uitgeschoten moet worden. Er is optioneel een optische module beschikbaar voor herkenning van interne defecten, op basis van NIR. "Dankzij de ervaring met NIR die we onder meer in de meloenen en eieren hebben opgedaan, kunnen we deze techniek nu versneld ontwikkelen voor uien", aldus Bac.

"We zien veel potentie in deze markt, dat de machine zowel voor de aardappelen als uien ingezet kan worden is een groot voordeel. We hopen de komende jaren dan ook wel tien tot vijftien machines per jaar weg te zetten in deze markt. In eerste instantie was de businesscase voor de machine vooral rond de kwaliteitsverbetering gemaakt, maar met de huidige arbeidsmarkt wordt het voor sorteerbedrijven een steeds grotere risicofactor om de arbeid georganiseerd te krijgen. Daar zijn ze met deze leesunit veel minder afhankelijk van."

Voor meer informatie:
Wouter Bac
TechNature
Moerkapelse Zijde 36
2751 DL Moerkapelle
+31 (0)613198301
wouter.bac@technature.nl
www.technature.nl