Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Preiss Agrar

"Egypte zal weinig handsinaasappelen tegen hoge prijzen naar Europa exporteren"

Het Egyptische zoete aardappelseizoen loopt binnenkort ten einde. Over het geheel genomen kan men terugkijken op een wisselend seizoen, vertelt Jan Preiss van importbedrijf Preiss Agrar, Handel & Beratung uit Ebstorf. "De Europese producten, niet alleen uit Spanje en Portugal, maar ook uit Duitsland en Nederland, oefenen meer druk uit op de importproducten uit derde landen. Samen met vrij grote exportvolumes uit Egypte heeft dit geleid tot een aanzienlijke prijsdruk bij de Egyptische zoete aardappelen."

De enorme kosten- en inflatiestijgingen dit jaar hebben het nog erger gemaakt, deze hebben het koopgedrag van de consumenten fundamenteel veranderd hebben, vervolgt Jan. "De consumenten proberen nu te besparen op de aankoop van levensmiddelen en zien af van de aankoop van overbodige producten. De zoete aardappel is de afgelopen jaren weliswaar snel populairder geworden, maar maakt niet noodzakelijk deel uit van het Europese boodschappenmandje, zoals aardappelen en appelen. Dit heeft geleid tot een zwakkere vraag. Over het geheel genomen was de afzet lang niet zo goed als in de voorgaande jaren."

Vers geoogste zoete aardappelen van de rassen Bellevue en Beauregard (op de foto) worden over het algemeen tussen eind augustus en eind oktober verkocht. Zoete aardappelen uit bewaring worden tot midden/half december verkocht.

Spannend citrusseizoen staat voor de deur
Terwijl het aanbod van Egyptische zoete aardappelen op begint te raken, komen met de eerste Navel's de eerste handsinaasappelen uit Egypte op de markt. Jan: "De handel zal dit jaar heel anders zijn dan in voorgaande jaren. Blijkbaar zijn er in Egypte weinig grote sinaasappelen, terwijl er een zeer grote vraag naar grote Navel sinaasappelen is vanuit Zuidoost-Azië. We moeten er dus rekening mee houden dat er dit jaar maar weinig grote handsinaasappelen naar Europa geëxporteerd zullen worden, en dit tegen hoge prijzen. De klanten zullen in het algemeen over moeten schakelen op kleinere sinaasappelen, vooral omdat er ook in andere herkomstlanden minder grote sinaasappelen beschikbaar zouden zijn. In zoverre staan we voor een uitdagend citrusseizoen."


Naast handsinaasappelen koopt Preiss Agrar ook sinaasappelen voor de industrie in van het ras Baladi.

Matig pindaseizoen
Preiss Agrar werd negentien jaar geleden opgericht en richt zich op de handel in agrarische producten, met de nadruk op vroege aardappelen en sinaasappelen. De handel in verpakte vroege consumptieaardappelen uit derde landen komt over het algemeen vanaf half maart op gang. Ook hier wordt er vanwege gestegen teeltkosten en hoge logistieke kosten op hogere kostprijzen gerekend.

"Normaal gesproken zijn Egyptische en Israëlische pinda's tussen eind oktober en februari ook in trek. Ik heb echter de indruk dat de snacksector dit jaar eerder krimpt en de producten minder worden afgenomen. Hierbij moet echter ook gezegd worden dat noten tegen zeer hoge prijzen verkocht worden en dat dit productsegment momenteel minder in de focus staat bij de consument. In veel opzichten is 2022 een absoluut uitzonderlijk jaar geweest", besluit Jan. 

Voor meer informatie:
Jan Preiss
Preiss Agrar, Handel & Beratung e.K.
Brüggerfeld 36
D-29574 Ebstorf, Duitsland
Tel: +49 5822 947483
[email protected] 
www.preissagrar.eu  

Publicatiedatum: