Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gros van programma's voor Kerst is al op bestemming"

Vrij normale citrusafzet in Valencia ondanks staking plukkers

Na opnieuw een meningsverschil met de werkgevers over de CAO voor de oogstmedewerkers hebben de vakbonden vorige week vrijdag 16 december de staking van onbepaalde duur in de Valenciaanse Gemeenschap hervat.

Hoewel het Citruscomité, dat een groot deel van de werkgevers vertegenwoordigt, geen uitspraken heeft willen doen over de eerste dag van de staking, zegt de meerderheid van de sectorpartners die door FreshPlaza werd geïnterviewd dat de staking niet ruim wordt ondersteund door de plukkers. De opvolging is zeer variabel en hangt af van hoe sterk de vakbonden staan in de verschillende teeltgebieden.


Piketten geven informatie in de boomgaard. Foto op het Twitter-account van de vakbond CC. OO.

De Spaanse citrussector heeft het momenteel niet gemakkelijk. Door plaagdruk en regenval is de oogst tot nu toe immers veel lager uitgevallen dan voorspeld aan het begin van het seizoen. Ook de afgelopen dagen is de bedrijvigheid in de boomgaarden door overvloedige regenval flink afgenomen.

"We ontkennen niet dat de staking een invloed heeft op de oogstwerkzaamheden, maar het is toch vooral de regen van de afgelopen dagen die roet in het eten gooit in de Valenciaanse Gemeenschap", zegt Nacho Juárez van de citrusverkoopafdeling van de Valenciaanse coöperatie Anecoop, op nationaal niveau de grootste telersvereniging voor citrus en kaki. "We merken dat de staking meer wordt opgevolgd in de provincie Castellón, waar vooral clementines en mandarijnen worden geteeld. Ook in de provincie Valencia wordt er gestaakt, maar toch minder."


Piketten bij het pakstation van The Natural Fruit in de ochtend van vrijdag 16 december. Foto op het Twitter-account van de vakbond CC. OO. 

Piketten verhinderen de oogst op sommige percelen en ook aan de poorten van enkele pakstations worden vrachtwagens met vers geplukte sinaasappelen de toegang ontzegd of auto’s met verpakt product verhinderd uit te rijden. Er is tot nu toe geen melding gemaakt van geweld. Veel van de coöperaties en handelsbedrijven hebben, gezien de stakingsaankondiging van de afgelopen dagen, een grotere voorraad in hun magazijnen aangelegd, zodat de afzet vrij normaal verloopt. 

In vergelijking met andere Spaanse teeltgebieden is er een in de Valenciaanse Gemeenschap een hoger percentage clementines en mandarijnen. Als de staking lang aanhoudt, kan dat leiden tot leveringstekorten van deze producten, terwijl er sowieso al geen overschot van is op de markt.

"Met mogelijke aanvoerproblemen door regen en staking in het achterhoofd is een groot deel van de programma's voor Kerst al verzonden naar de bestemmingen in Midden- en Noord-Europa. Toch is er veel spanning in de sector door het beperkte aanbod", legt Nacho Juárez uit. "De aanhoudende regenval heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de clementines, met name op de Clemenules. De oogst ervan eindigt hoe dan ook eerder vanwege aanzienlijke verliezen door hogere temperaturen dan normaal in de herfst en een grotere plaagdruk. Wat de teelt betreft, is het een vrij complex jaar."

Publicatiedatum: