Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nood aan promotie Spaans sinaasappelsap

"Bepaalde maten vroeger naar industrie, nu nodig voor versmarkt"

Spanje is de grootste citrusproducent in de Europese Unie en 's werelds grootste exporteur van dit fruit. "Ons land oogst zo'n 7 miljoen ton citrus, waarvan er jaarlijks zo'n 600.000 naar de verwerkende industrie gaan", zegt een branche-operator. "Dit jaar is er, zoals we allemaal weten, een aanzienlijke opbrengstdaling die van invloed zal zijn op de hoeveelheid fruit die naar de sapindustrie gaat. Over het algemeen neemt de sapindustrie in Spanje al het fruit af dat niet vers op de markt kan worden gebracht, met uitzondering van enkele specifieke teeltprojecten uitsluitend voor verwerking bestemd."

"Het product dat niet op de versmarkt kan worden afgezet, vertegenwoordigt ongeveer tussen de 10 en 30% van de oogst van een teeltbedrijf. Dat is het percentage waar de sapindustrie elk jaar op kan rekenen. Maar in een seizoen als het huidige, met bijna 30% minder sinaasappelen aan de bomen, gaan maten die vroeger naar de sapindustrie gingen nu naar de versmarkt. Het wordt een moeilijk seizoen voor ons."

Vorig jaar was de situatie totaal anders. "Toen hadden we zelfs te veel product", herinnert de operator zich. "De oogst was enorm en de versmarkt kon niet al het fruit opnemen. De telersprijzen waren erg laag en veel telers lieten de sinaasappelen langer aan de boom hangen in de hoop ze op een gunstiger moment op de markt te kunnen brengen. Maar samen met het slechte weer en het feit dat de planten na een jaar van overvloedige oogst wat rust nemen, is het laten hangen van het fruit in de bomen er de oorzaak van dat de opbrengst nu veel lager ligt." 

In Andalusië verwacht de gewestelijke overheid een aanzienlijke opbrengstdaling in de sinaasappelteelt. In de provincie Sevilla, waar 44% van de zoete sinaasappelen van het gewest wordt geteeld, wordt de daling op bijna 40% geraamd.

"Brazilië is marktleider in sinaasappelsap"
Sinaasappelsap is veel meer dan een exportproduct, het is zelfs een commodity die wordt verhandeld op de termijnmarkt. "Brazilië leidt de productie van sinaasappelsap en -concentraat in de wereld. Het land heeft zich gespecialiseerd in de sapindustrie en bepaalt de markt." 

"Brazilië heeft een enorme productiecapaciteit en de markt is in handen van maar heel weinig bedrijven. Om een idee te geven van de omvang: waar Spanje ongeveer 7 miljoen ton citrus teelt, is dit de hoeveelheid die elk van de twee grootste Braziliaanse citrusbedrijven verwerkt."

De Spaanse teelt is gericht op de versmarkt en Europa is niet zelfvoorzienend in sinaasappelsap. "Met de afhankelijkheid van sap uit Brazilië in Europa en met de configuratie van het citrusareaal in Spanje, waar de gemiddelde teler geen 20 hectare heeft, liggen er kansen om deze teelt op een duurzame manier voor de industrie te promoten, te meer daar de industrie steeds winstgevendere contracten opstelt voor de telers." 

"We mogen niet vergeten dat de in Spanje geteelde sinaasappelen voor sap absoluut alle Europese kwaliteitsgaranties hebben, zowel het product dat vers op de markt wordt gebracht als de sinaasappelen die voor de industrie bestemd zijn."

Publicatiedatum: