Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export naar Rusland of Oekraïne groot risico

Oorlog Oekraïne veroorzaakt uitdagingen Egyptische citrusexporteurs

De Egyptische citrussector heeft behoorlijk geleden onder de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Na gesprekken met citrustexporteurs is duidelijk geworden dat er onmiddellijke gevolgen zijn geweest, zoals een verontrustende logistieke situatie bij export naar Rusland, bovenop de vraag of exporteurs daadwerkelijk betaald zullen krijgen voor hun producten als de ladingen daadwerkelijk aankomen.

"De groenten- en fruitsector stond al voor het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voor verschillende uitdagingen. Het belangrijkste is dat de sector sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie in 2020 met logistieke uitdagingen werd geconfronteerd, zoals containertekorten, hogere verzendkosten en vertraagde leveringen. Deze uitdagingen beïnvloeden de sector nog steeds," verklaarde een Egyptische citrushandelaar. "Nu, door de oorlog, is het nog erger geworden en zijn groeiplannen voor bedrijven als het onze een vergezochte droom geworden en zijn de economische gevolgen voor het hele land groter geworden. Gezien het feit dat Rusland de grootste importeur is van Egyptisch citrus met een geschatte waarde van € 187 mln en dat zowel Rusland als Oekraïne bijna 20% van onze opbrengst opnemen, is het gemakkelijk voor te stellen hoe ernstig de gevolgen zijn."

Er zijn veel onzekerheden bij het exporteren van producten naar Rusland of Oekraïne, stelt een andere citrusexporteur. "Met het uitbreken van de oorlog en de internationale sancties tegen Rusland is het voor ons riskant geworden om groenten en fruit naar Rusland of Oekraïne te verladen. Dit geldt voor de meeste exporteurs. Je legt je lading in het water en je weet niet zeker of ze haar bestemming zal bereiken of niet. En zelfs als je geluk hebt en alles tot aan de levering soepel verloopt, bestaat het risico dat je je geld niet ontvangt. Betalingen zijn niet altijd gegarandeerd, vanwege de sancties tegen het Russische financiële systeem. De verzend- en verzekeringskosten zijn opnieuw gestegen, waardoor de goederen soms te duur zijn om een winstmarge over te houden."

Hoe uitdagend het citrusseizoen ook wordt voor de Egyptische citrushandelaren, andere landen kunnen misschien profiteren, zoals Turkije: "De concurrentie van de Egyptische citrus samen met Marokkaanse en Turkse is oud en conventioneel en iedereen probeert de kwaliteit te verbeteren en de kosten te verlagen, want dat zijn de belangrijkste instrumenten in de concurrentiestrijd. Ik geloof echter dat onze sinaasappel fans en consumenten heeft die hem niet gemakkelijk zouden vervangen door sinaasappelen van een andere oorsprong. Turks citrus zal echter het grootste voordeel halen uit de situatie in Oekraïne. Turkse telers zullen het tekort aan fruit in Rusland en Oekraïne kunnen aanvullen, zowel door de geografische factor als door de politiek."

Een oplossing voor de uitdagingen is de export naar verschillende markten. De Egyptische citrusexporteurs hebben wat dat betreft geluk, want verschillende markten hebben zich opengesteld voor de Egyptische producten. "Hoewel de oorlog een ernstige en onmiddellijke uitdaging vormt, kan Egypte de kortetermijnschokken voor de citrustexport verzachten door een slim fiscaal beleid en assertieve acquisitie-inspanningen in samenwerking met andere partners die ook belangrijke afnemers van deze grondstoffen zijn. Er zijn een aantal opties voor het Egyptische citrus die kunnen helpen. Er wordt een aanzienlijk aantal nieuwe en veelbelovende markten geopend, zoals Brazilië, de Filipijnen, Japan, Canada en misschien Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea."

Publicatiedatum: