Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slowaakse telers staken tomatenteelt vanwege hoge energieprijzen

Veel Slowaakse telers beperken de teelt van tomaten in de winter of stoppen er helemaal mee. Door de hoge energieprijzen zijn zij gedwongen de verwarming die nodig is voor de glasteelt in de winter stil te leggen. De grootste tekorten worden begin volgend jaar verwacht. Om hun kosten te dekken hadden de telers de prijs per kilogram moeten verdubbelen.

In vorige winterseizoenen werd een op de drie in Slowakije verkochte tomaten in eigen land geteeld. Nu verwacht de Slowaakse landbouw- en voedselkamer (SPPK), gezien de sterke stijging van de energierekening, dat de prijzen van alle groenten, inclusief tomaten, met 20 tot 30 procent zullen stijgen. Vorig jaar bedroegen de verwarmingskosten voor kassen 60.000 euro per hectare; dit jaar zullen ze naar verwachting oplopen tot 400.000 euro per hectare.

Als de energieprijzen niet dalen, zullen de plaatselijke telers in het voorjaar tomaten gaan planten en in mei de eerste oogst binnenhalen. Er is kans op een zomerherhaling van het scenario van eerder dit jaar, toen een plotseling groot overschot op de markt de prijzen sterk deed dalen.

Bron: spectator.sme.sk

Publicatiedatum: