Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
María Dolores Pelegrín van Apemar (Spanje):

"Geen schot in afzet grapefruit, citroenmarkt leeft weer op voor Kerst"

De verkoop van grapefruit stagneert al sinds half november, terwijl de vraag naar citroen juist weer aantrekt in de weken voor Kerst.

"Begin oktober was de markt behoorlijk leeg. Er was weinig grapefruit van Zuid-Afrika en de aanvoer uit Turkije en Israël was nog niet op gang gekomen. Het Spaanse product profiteerde toen van een drietal weken met een levendige vraag", vertelt María Dolores Pelegrín van Apemar.

"Vanaf half november begon de afzet terug te lopen. Het was vooral moeilijk in de Oost-Europese landen, waar aanzienlijke volumes grapefruit uit Turkije binnenkwamen en voor het Spaanse product is het lastig daarmee op prijs te concurreren. Nu zit er geen schot meer in de zaak. We slagen er niet meer in grote volumes op de markt af te zetten. De prijzen zijn ook weer hoger door het lagere aanbod en de stijging van de teelt- en productiekosten", voegt ze eraan toe.

Volgens de salesmanager van dit bedrijf uit Murcia ligt de grapefruitopbrengst naar schatting zo'n 25% lager dan vorig seizoen. Omdat er minder fruit aan de bomen hangt, is het grapefruit groter dan normaal, met een overvloed aan maten 2 en 3. "Maar niet alle markten willen grote maten. In Italië en Spanje geven ze de voorkeur aan de middelste maatsortering. Toch verwachten we dat de verkoop eind januari weer aantrekt", zegt María Dolores Pelegrín.

Grapefruit is samen met citroen het citrus waarvan het areaal dit jaar proportioneel het meest is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. "Er worden redelijk wat grapefruitbomen aangeplant, vooral in de biologische teelt, wat me toch wat vreemd lijkt met zo'n kleine markt", merkt ze op.

Inmiddels stijgt de vraag naar citroenen sinds begin december weer. "De maand november is vrij rustig geweest in vergelijking met vorig jaar. Misschien is het omdat de mensen in de week van Black Friday meer geld uitgeven aan andere producten. Nu merken we weer een stijging van de verkopen, net voor Kerst, vooral in Frankrijk. Daarnaast vullen we ook weer meer containers met bestemming Canada."

Voor meer informatie:
María Dolores Pelegrín
Frutas Apemar S.L.
Mob: +34 609656551 (Spanje)
Tel: +34 968 379 490 
[email protected] 
www.apemar.com

Publicatiedatum: