Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raúl Font van Morales Júcar (Spanje):

"Veel vraag naar grote sinaasappelen en clementines van goede kwaliteit"

Het sinaasappelseizoen startte iets later dan gebruikelijk in Valencia. De markt was geenszins overspoeld met fruit van het zuidelijk halfrond, in tegenstelling tot vorig jaar, maar de beschikbare hoeveelheid uit Spanje is ook lager en er is een overvloed aan kleine maten. Het Satsuma verkoopseizoen is uitstekend verlopen en de clementines zijn schaarser dan verwacht, met een groot prijsverschil tussen de premium- en standaardkwaliteit. 

"Eind oktober beginnen we doorgaans met de eerste Navelina's. Dit jaar was de start een weekje later", zegt Raúl Fort, directeur van het Valenciaanse bedrijf Morales Júcar. "In de maand november waren er nog voorraden overzeese sinaasappelen, voornamelijk voor de sapindustrie, wat onze export wat belemmerde, behalve voor de grote maten. De handsinaasappelen kwamen op een vrij lege markt terecht in vergelijking met vorig seizoen. Nu in december zien we nagenoeg geen sinaasappelen van het zuidelijk halfrond meer in Europa."


Directeur Raúl Fort (rechts) en magazijnverantwoordelijke Roberto Carratalá

De aanhoudende hittegolven en droogte hebben geleid tot een algemeen gebrek aan grote kalibers. En die situatie is nog meer uitgesproken in Andalusië. "Er is veel vraag naar de maten 1 en 2, die tegen veel hogere prijzen betaald worden in vergelijking met kleine en middelgrote sinaasappelen. Gelukkig konden we nog vóór de start van het seizoen partijen grote sinaasappelen inkopen bij enkele telers. Elke dag krijgen we telefoontjes van handelaren die ons vragen om sinaasappelen van een grof kaliber, maar voor de kleine exemplaren vinden we moeilijker klanten. Er zijn er gewoon te veel van", zegt Raúl Fort. 

Morales Júcar steunt op Valenciaans kapitaal en heeft Catalaanse aandeelhouders. Het familiebedrijf werd opgericht in 1983, maar de familie is al meer dan 70 jaar actief in de citrussector. "We verkopen sinaasappelen, Satsuma's, clementines en mandarijnen, in totaal zo'n 11-13 miljoen kilo per seizoen. We selecteren altijd de beste partijen die we kunnen vinden bij telers die we goed kennen. We staan zelf in voor de oogst van het fruit en we verwerken, verpakken en verzenden het. Wij leveren deze producten aan de verkooppunten van Morales e Hijos op de groothandelsmarkt in Barcelona (Mercabarna) – waar het merk Morales wordt erkend en gewaardeerd – en aan supermarkten in Spanje. We exporteren ook naar andere landen in Europa, zowel onder onze eigen merken als voor de merken van andere bedrijven die op zoek zijn naar hoogwaardig fruit", legt de directeur van Morales Júcar uit.

Het Valenciaanse bedrijf vermarkt clementines, mandarijnen en Satsuma’s met rassen zoals Okitsu, Clemenules, Clemenvilla, Tango en Nadorcott. In sinaasappel voert het de rassen Navelina, Navel, Lane Late, Navel Powel en Valencia Late. "De gebieden waar onze teelt plaatsvindt, hebben ideale klimatologische omstandigheden voor de teelt van citrus, met name sinaasappelen, die we het hele jaar door kunnen leveren dankzij de import van overzees product buiten het seizoen, en Satsuma's, die in La Ribera worden geteeld. We zijn zelfs experts in de afzet van Satsuma's, waar veel vraag naar is op de Catalaanse markt. Mercabarna slokt elk jaar al onze volumes op. We beginnen in september met Iwasaki en daarna gaan we verder met Okitsu", legt Raúl Fort uit.

"De Catalaanse consument kent het product heel goed en geeft er daarom de voorkeur aan dat de Satsuma’s een groene schil hebben. De oogst gebeurt dan ook in meerdere rondes om het citrus met de juiste rijpheid te plukken, zonder dat de schil geel wordt. Door de lagere beschikbaarheid van eigen product, minder overzeese mandarijnen en maatsorteringsproblemen bij de Spaanse Clemenrubi’s en Oronules, is de afzet van Satsuma's erg snel gegaan en tegen interessante prijzen."

Wat clementines betreft, is de opbrengstdaling groter dan verwacht. "We zijn begin december en er zijn al veel bedrijven die klaar zijn met de afzet van Clemenules. In sommige gebieden worden al Clemenvilla's geoogst. Die zijn ook schaars, waardoor de telersprijzen van partijen van goede kwaliteit de lucht in schieten. Het verschil tussen kwaliteitsclementines en klasse II fruit is dit jaar erg groot. De export loopt goed. Daar gaan de beste partijen naartoe, terwijl er op de binnenlandse markt veel druk is op het fruit van standaardkwaliteit", zegt Raúl Fort. 

"De hoge temperaturen in het grootste deel van het najaar hebben plaagdruk in de hand gewerkt. Zo heeft de Middellandse Zee-vlieg de Clemenules dit jaar flink aangevallen. Hoewel de prijzen voor clementines van goede kwaliteit zijn gestegen, is het beschikbare volume laag en zijn de productiekosten hoog. Over het algemeen zal het voor telers dus moeilijk zijn om winst te maken", besluit de directeur van Morales Júcar.

Voor meer informatie:
Raúl Fort
Morales Júcar S.A.
Avenida Alzira, 5 Corbera (Valencia) - Spanje
Mob: +34 690676230
Tel: +34 962 560 255
raul.fort@moralesjucar.es
www.moralesjucar.es 

Publicatiedatum: