Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse citrusexport onder druk

De winstgevendheid en duurzaamheid van de Zuid-Afrikaanse citrussector blijft beschadigd en dit zou mogelijk verdere investeringen kunnen beperken, zo klonk de waarschuwing van de National Agricultural Marketing Council (Namc) deze week.

De sector krijgt tegenwind door escalerende inputprijzen, zoals brandstof en kunstmest, stijgende transportkosten en operationele uitdagingen in de havens.

Namc zegt in zijn Fruit Trade Flow Report September 2022, wat elk kwartaal wordt gepubliceerd door de handelsunit van de Markets and Economic Researh Centre, dat als de duurzaamheid van de citrussector wordt bedreigd, dat kan voorkomen dat nieuwe spelers in de waardeketen - voornamelijk de opkomende telers - een belangrijke rol gaan spelen in de sector. Naast de verbodsmaatregelen van de Europese Unie, de belangrijkste exportbestemming voor Zuid-Afrikaans citrus, moest de sector in samenwerking met de regering meer investeren in onderzoek en ontwikkeling van innovaties op het gebied van koude sterilisatie en het telen van cultivars die bestand zijn tegen ziekten en plagen die zorgen baren op bestaande en potentiƫle exportmarkten, meldt www.iol.co.za.

Het rapport meldt ook dat de rolmodellen van de sector het investeren in nieuwe markten zouden moeten overwegen in plaats van meer focus op de EU door diversificatie.

Hardfruit
De Zuid-Afrikaanse hardfruitteelt zou volgens ramingen voor het vierde opeenvolgende jaar stijgen tot een record van 1,16 miljoen ton. De volumes stegen omdat nieuwe bomen in productie kwamen en er voldoende water was voor irrigatie, wat in combinatie met goede groeiomstandigheden gedurende het hele jaar, tot een hogere productie leidde.

Bovendien zou de Zuid-Afrikaanse perenteelt volgens Namc met 7% kunnen stijgen tot een recordniveau van 510.000 ton in het seizoen 2021/22, tegenover 475.000 ton in 2020/21.

Publicatiedatum: