Recordexport Zuid-Afrikaans citrus van 2,7 mln ton

Het Zuid-Afrikaanse citrusareaal is de laatste 10 jaar gestaag gestegen, gedreven door voortdurende investeringen op relatief hoge inkomsten uit exportmarkten. Als gevolg daarvan zal Zuid-Afrika een recordhoeveelheid citrus exporteren van 2,7 miljoen ton in seizoen 2021/2022. De uitbreiding van de citrusboomgaarden zal naar verwachting afnemen in seizoen 2022/2023. Door hogere inputkosten, stijgende transportkosten, nieuwe fytosanitaire voorschriften door de Europese Unie, inflatiedruk op consumenten en inefficiënte infrastructuur vormen uitdagingen voor de Zuid-Afrikaanse citrusexport. Deze factoren verlagen de winstgevendheid van de sector, wat resulteert in minder investeringen in de sector.

Verse sinaasappelen
Beplant gebied
De citrusboomgaarden in Zuid-Afrika zijn goed voor meer dan 100.000 ha, waarvan ongeveer 47% sinaasappelboomgaarden (zie figuur 1). Het sinaasappelareaal groeide de afgelopen zeven jaar met bijna 14% of met gemiddeld twee procent per jaar. De groei van het sinaasappelareaal werd beperkt door een grote verschuiving naar mandarijnen in de teeltgebieden van de provincies West-Kaap en Limpopo.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat de groei in seizoen 2022/23 met 48.130 ha slechts marginaal zal zijn. Sterk stijgende inputkosten voor de teelt, hogere transportkosten, inefficiënte infrastructuur, waaronder onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening (de achilleshiel van de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector), niet effectieve havenactiviteiten, verslechterde wegennetten en nieuwe fytosanitaire voorschriften van de Europese Unie verminderen de winstgevendheid van de sinaasappeltelers en beperken verdere investeringen in de sector. In 2021/22 groeide het sinaasappelareaal met naar schatting 2% tot 47.750 ha, tegenover 46.809 ha in 2020/21. Figuur 2 illustreert de groeiende trend van het sinaasappelareaal in de afgelopen zeven jaar.

Figuur 1:

Verdeling totale citrusteelareaal Zuid-Afrika


Areaal sinaasappel in Zuid-Afrika in ha

De provincie Limpopo is de belangrijkste teeltregio voor sinaasappelen in Zuid-Afrika, met 48% van het totale areaal, gevolgd door de provincies Oost-Kaap (23%) en West-Kaap (14%). Valencia's zijn goed voor 2/3 van het totale sinaasappelareaal, Navels voor 1/3. De meest aangeplante soort is Midnight, goed voor 25% van het totale areaal, gevolgd door Valencia Late (10%), Delta (9%) en Turkey (7%). Andere soorten die in Zuid-Afrika worden aangeplant zijn Bennie, Palmer, Cambria, Bahianinha en Washington.

Klik hier voor het volledige rapport van USDA.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.