Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordexport Zuid-Afrikaans citrus van 2,7 mln ton

Het Zuid-Afrikaanse citrusareaal is de laatste 10 jaar gestaag gestegen, gedreven door voortdurende investeringen op relatief hoge inkomsten uit exportmarkten. Als gevolg daarvan zal Zuid-Afrika een recordhoeveelheid citrus exporteren van 2,7 miljoen ton in seizoen 2021/2022. De uitbreiding van de citrusboomgaarden zal naar verwachting afnemen in seizoen 2022/2023. Door hogere inputkosten, stijgende transportkosten, nieuwe fytosanitaire voorschriften door de Europese Unie, inflatiedruk op consumenten en inefficiƫnte infrastructuur vormen uitdagingen voor de Zuid-Afrikaanse citrusexport. Deze factoren verlagen de winstgevendheid van de sector, wat resulteert in minder investeringen in de sector.

Verse sinaasappelen
Beplant gebied
De citrusboomgaarden in Zuid-Afrika zijn goed voor meer dan 100.000 ha, waarvan ongeveer 47% sinaasappelboomgaarden (zie figuur 1). Het sinaasappelareaal groeide de afgelopen zeven jaar met bijna 14% of met gemiddeld twee procent per jaar. De groei van het sinaasappelareaal werd beperkt door een grote verschuiving naar mandarijnen in de teeltgebieden van de provincies West-Kaap en Limpopo.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat de groei in seizoen 2022/23 met 48.130 ha slechts marginaal zal zijn. Sterk stijgende inputkosten voor de teelt, hogere transportkosten, inefficiƫnte infrastructuur, waaronder onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening (de achilleshiel van de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector), niet effectieve havenactiviteiten, verslechterde wegennetten en nieuwe fytosanitaire voorschriften van de Europese Unie verminderen de winstgevendheid van de sinaasappeltelers en beperken verdere investeringen in de sector. In 2021/22 groeide het sinaasappelareaal met naar schatting 2% tot 47.750 ha, tegenover 46.809 ha in 2020/21. Figuur 2 illustreert de groeiende trend van het sinaasappelareaal in de afgelopen zeven jaar.

Figuur 1:

Verdeling totale citrusteelareaal Zuid-Afrika


Areaal sinaasappel in Zuid-Afrika in ha

De provincie Limpopo is de belangrijkste teeltregio voor sinaasappelen in Zuid-Afrika, met 48% van het totale areaal, gevolgd door de provincies Oost-Kaap (23%) en West-Kaap (14%). Valencia's zijn goed voor 2/3 van het totale sinaasappelareaal, Navels voor 1/3. De meest aangeplante soort is Midnight, goed voor 25% van het totale areaal, gevolgd door Valencia Late (10%), Delta (9%) en Turkey (7%). Andere soorten die in Zuid-Afrika worden aangeplant zijn Bennie, Palmer, Cambria, Bahianinha en Washington.

Klik hier voor het volledige rapport van USDA.

Publicatiedatum: