"Esperidio zal het citrusseizoen in week 49/50 beginnen met de Tarocco bloedsinaasappelen. De volumes zullen 25% lager uitvallen dan normaal. In deze crisissituatie van prijsstijgingen in elke schakel van de productieketen werken we eraan om de juiste balans te vinden tussen een hogere vergoeding voor de telers en een goede samenwerking met de retail. Dat is niet eenvoudig, want in tegenstelling tot concurrenten als Spanje kunnen teeltbedrijven in Italië geen gebruik maken van enige steun om de energieprijzen te drukken", zeggen Lino Catena, manager, en Sebastiano Catena, commercieel directeur van OP Esperidio.

Lino Catena, manager, en Sebastiano Catena, commercieel directeur van OP Esperidio 

"Middenin het citrusseizoen zijn we er trots op dat we op het gebied van duurzaamheid voldoen aan het FSA-evaluatieprogramma (Farm Sustainability Assessment), ontwikkeld door SAI (Sustainable Agriculture Initiative), die teelttechnieken gericht op Good Agricultural Practices (GAP) certificeert met het oog op de drie pijlers van duurzaamheid: People, Planet, Profit." 

Het evaluatieproces omtrent duurzaamheid in de teeltbedrijven aangesloten bij de Italiaanse telersvereniging Esperidio is succesvol afgerond. Dit grootschalige project, dat werd uitgevoerd in 2020, is weer een stap voorwaarts voor het consortium en omarmt actuele thema's als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) met een focus op ecologische en economische duurzaamheid. 

Esperidio is een telersvereniging met stevige Siciliaanse roots, waarvan het hoofdkantoor in Palagonia, in de provincie Catania, is gevestigd. Het is actief in de teelt en afzet van Siciliaans citrus van hoge kwaliteit, met name bloedsinaasappelen, waaronder Tarocco, Moro en Sanguinello. Het citrus is gecertificeerd met een beschermde geografische aanduiding. 

De geschiedenis van de telersvereniging gaat terug tot de jaren 70, toen de vader van de familie bloedsinaasappelen begon te telen in de boomgaarden van de vlakte van Catania. Het eerste bedrijf werd opgericht in 1997. De kinderen hebben vol toewijding het werk verdergezet en een solide netwerk van betrouwbare partners en leveranciers opgezet. Zo is het bedrijf steeds verder kunnen groeien in de teelt, verwerking, verpakking en distributie van Siciliaanse citrus in binnen- en buitenland. 

"We hebben de vernieuwing van de merkidentiteit voltooid, waarbij we hebben gekozen voor eenvoud en transparantie, om de bedrijfs-waarden op een onmiddellijke en impactvolle manier over te brengen. Naast de rebranding van het bedrijfslogo zullen er de komende maanden nog veel innovaties volgen. De restyling past zich aan het nieuwe bedrijfsimago aan, maar verloochent anderzijds de traditie niet. Met de juiste communicatie-strategie willen we het bedrijfsimago bij de tijd brengen en zo op middellange termijn de marktpositie en de merkperceptie verbeteren", zegt marketing- en communicatiemanager Martina Campisi.

Esperidio heeft de afgelopen jaren de aanwezigheid op de buitenlandse markt verstevigd. Naast onderzoek en innovatie in de teelt, is het actief bezig met een nieuwe commerciële en communicatiestrategie, met als doel de reputatie van het bedrijf in de Siciliaanse citrussector te vergroten.

"Op het gebied van merkpromotie zijn er verschillende communicatiecampagnes gelanceerd op sociale media. Er komt ook een herziening van de verpakking. Het doel is om ons imago te vernieuwen, met behoud van de traditie en de smaak die ons duurzaam geteeld Siciliaans citrus altijd hebben onderscheiden. Esperidio krijgt een nieuw gezicht, maar heeft nog altijd hetzelfde kloppende rode hart!", besluit Martina Campisi.

Voor meer informatie:
O.P. Esperidio Soc. Agr. Cons.  a.r.l.
Contrada Poggio Rotondo
95046 Palagonia (CT) - Italië
Tel: +39 (0)95 7953653
Mob: +39 335 7846198
info@opesperidio.eu 
www.opesperidio.it