Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Heinz Gieraths over de teelt van pompoenen

"Wij kunnen onze pompoenen zonder problemen tot in januari uit de bewaring verkopen"

Teler Heinz Gieraths uit Meckenheim houdt zich al vijfenveertig jaar met de fruitteelt bezig. Waar vroeger appelen, frambozen en dergelijke groeiden, richt hij zich nu alleen nog maar op de teelt van aardbeien in de vollegrond. Ook eetbare pompoenen, hokkaido en butternut, groeien al enkele jaren op zijn bedrijf. Heinz vertelt ons dat de vraag naar Duitse pompoenen in de afgelopen jaren sterk is toegenomen.

Van ongeveer mei tot en met oktober staat op het fruitteeltbedrijf in Meckenheim alles in het teken van de aardbei. De pompoenenoogst sluit hier vervolgens naadloos op aan, schetst Heinz het seizoensverloop. "Ongeveer 7-8 jaar geleden hebben wij de eerste hectaren beplant, inmiddels telen we op ongeveer 35 hectare pompoenen. 70 procent daarvan bestaat uit hokkaido, 20 procent uit butternut en de rest uit sier-, Halloween- en spaghettipompoenen. In de regio Meckenheim, die voornamelijk door fruitteelt gekenmerkt wordt, ben ik nog altijd één van de weinige telers die zich bezighouden met de teelt van pompoenen."


Heinz Gieraths informeerde zich op de expoSE van dit jaar over de innovaties en ontwikkelingen in de aardbeienteelt.

Goed pompoenenseizoen
"Wij verkopen onze oogst ofwel aan de lokale retail, ofwel aan particuliere kopers. Hoewel het hoofdseizoen zich nog steeds op oktober en november concentreert, kunnen we onze pompoenen inmiddels zonder problemen tot in januari in bewaring leggen en verkopen", vervolgt Heinz. 

Ondanks de alomtegenwoordige kostenstijgingen waar ook Heinz mee geconfronteerd wordt, kijkt hij terug op een goed seizoen. "Het pompoenenseizoen van 2022 zal, zowel wat betreft de kwaliteit als de kwantiteit, als succesvol in herinnering blijven." De handelsprijzen liggen weliswaar iets boven het niveau van vorig jaar, maar een verdere prijsverhoging zou wenselijk geweest zijn met het oog op de genoemde extra kosten bij de teelt. Volgens Heinz zijn er echter ook nieuwe verkoopkansen. "Veel Oekraïense vluchtelingen eten in hun thuisland veel pompoenen, waardoor de consumptie in de afgelopen maanden aanzienlijk is gestegen. Ik zie ook nog steeds ruimte voor verbetering, vooral omdat de pompoen een goedkope groentensoort uit Duitse teelt is. Alles staat of valt echter met de problematiek rondom de lonen en het tekort aan seizoensarbeiders, dat is de uitdaging op de langere termijn die we moeten overwinnen."

"Goede tijden zijn voorbij"
De gepassioneerde teler kijkt terug op een lange carrière in de fruitteelt en heeft de structurele veranderingen in de sector van dichtbij meegemaakt. "Vroeger konden we onze aardbeien tot in het zuiden van Nederland verkopen. Deze goede tijden zijn definitief voorbij, dat moeten we gewoon accepteren." Wat er in de toekomst met het bedrijf zal gebeuren als Heinz op een dag met pensioen gaat, staat in de sterren geschreven. "Er is tot nu toe geen opvolgingsplan."

Voor meer informatie:
Heinz Gieraths
Obsthof Gieraths
Hauptst. 36
D-53340 Meckenheim, Duitsland
Tel: +49 2225 94 50 43

Publicatiedatum: