Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder citrus en uitdagender seizoen in Israël

De export van citrus uit Israël is weer van start gegaan, maar de zendingen naar het buitenland zullen naar verwachting lager uitvallen wegens logistieke problemen. Het wordt weer een "uitdagend jaar".

"Hoewel de logistieke kosten iets gedaald zijn, is dat in het geval van de reefers toch niet voldoende geweest", zegt Yonatan Meron, export manager van Granot Fresh. "Het gewicht van citrus in een container is laag en dat vergroot het probleem. Elke cent telt in de kosten van zeevracht. Citrus is een basisproduct, het is geen luxegoed. Het kan wel eens een heel zwaar seizoen worden voor onze telers."

Nu de eerste paar weken van het Israëlische citrusseizoen voorbij zijn, zijn er al aanwijzingen van een verminderde vraag in voorheen betrouwbare markten zoals China en Japan.

"We zijn de verkoop van ons Sweetie ras aan het afronden. Gelukkig waren we klaar met plukken net voordat het begon te regenen. Onze belangrijkste markten in het verleden waren het Verre Oosten en Japan. We hebben goede jaren gehad met een groeiende vraag uit China. Maar dat is nu steeds minder. China neemt nauwelijks product af en ook de volumes in Japan lopen terug. We zijn daarom afhankelijk van de export naar Rusland en naar Noord-Amerika, die de laatste jaren in opmars zijn en voor ons een goede oplossing zijn geweest."

"Maar de logistieke problemen blijven een enorme last. Transport naar Rusland is tegenwoordig een probleem en veel duurder sinds afgelopen februari. Alle exportprocedures naar Rusland zijn nu gecompliceerder en uitdagender. Hoewel de prijzen op de Russische markt niet slecht zijn, zorgen de extra kosten voor veel lagere inkomsten voor onze telers in vergelijking met voorgaande jaren. Afgezien daarvan verkopen we een klein beetje in Oost-Europa, maar dat is niet echt een grote markt voor Sweeties. De laatste paar jaar exporteerde Israël 13.000 ton Sweeties per seizoen. Dit jaar was de opbrengst iets hoger, maar sommige telers wendden zich rechtstreeks naar de sapindustrie, dus ik weet nog niet hoe de cijfers er zullen uitzien", aldus Meron.

De telers van rode grapefruit verwachten een 20% lagere opbrengst dan vorig seizoen. De export van Sunrise uit Israël in 2021-2022 bedroeg 43.000 ton. Van Minneola’s verwacht Meron kleine exportvolumes. "Dat is ook normaal. Het is geen groot product. Vorig seizoen klokte Israël af op iets meer dan 3.000 ton."

Meron blikt terug op de uitdagingen van het citrusseizoen van vorig jaar en stipt ook het verschil aan met het begin van het huidige seizoen 2022-2023. "Sunrise had vorig jaar een heel zwaar seizoen. Zeevrachtkosten naar Europa waren hoger dan voorgaande jaren en op de markt liep het niet vlot. Het is voor ons vooral moeilijk om te concurreren met de lagere prijzen van andere herkomstlanden. In China hadden we ook te maken met vertragingen in de havens. Er waren coronagerelateerde problemen waarbij fruit vastzat op de markt. Dit seizoen is alvast bemoedigender begonnen in Europa, met hoge prijzen. De inkomsten zijn redelijk en ook in China zien we nu een veel betere markt." 

Van de Orri mandarijn, het belangrijkste in Israël ontwikkelde citrusras, werd in 2021-2022 in totaal 72.000 ton geëxporteerd. "De raming voor komend seizoen, dat over een maand begint, ligt wat hoger. We moeten nog afwachten hoe het zich gaat ontvouwen. Vorig seizoen was een ramp, maar daarvóór hadden we wel twee goede seizoenen. We zenden de Orri’s voornamelijk naar Frankrijk. We exporteren ook naar Canada en de VS, wat goede markten zijn voor onze kleine of grote maten. We hopen op een betere marktsituatie en het ziet er vooralsnog goed uit. Er zijn minder mandarijnen van andere herkomstlanden op de markt", besluit Meron hoopvol.

Voor meer informatie:
Yonatan Meron
Granot Fresh
Tel: +972 52 6808805 (Israël)
[email protected]   
www.granotfresh.com  

Publicatiedatum: