Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jesús Cucala van het Spaanse Campal:

"De vraag naar kwaliteitsclementines is erg groot en de prijzen zijn goed"

In het Spaanse clementineseizoen is het nu ondertussen de beurt aan de Clemenules. De beschikbaarheid van dit ras is lager dan vorig jaar en er is een groot prijsverschil tussen de partijen van goede kwaliteit en die van standaardkwaliteit. Het fruit is iets eerder dan normaal rijp en de regen van de laatste weken kan zijn sporen nalaten op de oogst in de komende periode. 

"Er is dit jaar veel vraag naar clementines en mandarijnen, meer dan we kunnen bieden", zegt Jesús Cucala, verkoopdirecteur van Campos de Alcalá, een bedrijf dat beter bekend is als Campal en gevestigd is in Torreblanca, in het noorden van de provincie Castellón. "Elke dag krijgen we telefoontjes van nieuwe klanten, maar de beschikbaarheid is dit jaar minder groot door de hitte en het gebrek aan regen in de zomermaanden", voegt hij eraan toe. 

"Over het algemeen is het een moeilijk seizoen vanwege de opbrengstdaling, de druk van plagen zoals Zuid-Afrikaanse cotonet, spint en Middellandse Zee-vlieg, de hoge temperaturen tot ver in de herfst en laatst ook nog hevige regenval", somt Jesús op.

"De Middellandse Zee-vlieg zorgt voor kwaliteitsproblemen bij de clementines en de zware regenval in week 45 in de provincies Castellón en Valencia kan de schil van het fruit aantasten en dus voor nog meer verliezen zorgen. Daarom zijn we nu versneld aan het oogsten om dergelijke problemen te voorkomen. Gelukkig heeft het in onze teeltgebieden minder geregend en we zijn ook heel blij met de verkoopprijzen. De vraag naar kwaliteitsfruit is overigens erg groot. Er is een duidelijk verschil tussen fruit van goede kwaliteit en standaardfruit", vertelt de verkoopdirecteur van Campal. 

Het bedrijf uit Castellón haalt het fruit bij ongeveer 70 telers en legt zich uitsluitend toe op de verwerking en afzet van clementines en mandarijnen met blad. De jaarlijkse productie bedraagt tussen de 8 en 10 miljoen kilo, afhankelijk van het seizoen. "Sinds ongeveer zeven jaar zetten we vrijwel al onze clementines met blad af. Dat is eigenlijk gewoon zo gekomen door de steeds stijgende marktvraag naar dit product", vertelt Jesús. 

Campal zendt het fruit uitsluitend naar groothandelsmarkten, voornamelijk in Frankrijk, België, Duitsland en Canada. "Ons doel is altijd om het fruit zo vers mogelijk te verzenden, dezelfde dag dat het wordt geplukt. In Europa slagen we er meestal in het product 24 à 36 uur na de oogst bij de klant in het schap te krijgen. Als je met een merk werkt, moet je bovendien zorgen voor constante kwaliteit gedurende het gehele seizoen. Klanten moeten altijd hetzelfde product met dezelfde kenmerken vinden, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan", geeft de expert aan. 

"Tegen het einde van de kerstperiode zullen er waarschijnlijk vrijwel geen Clemenules meer zijn. Dat is het meest geteelde clementineras in Spanje. Onze percelen liggen in iets latere gebieden, waardoor we dit ras meestal tot eind januari hebben, maar dit seizoen zullen ook wij al klaar zijn vóór 15 januari", vertelt Jesús Cucala. "Daarna schakelen we over op Sando, een ras dat zeer gewaardeerd is in Frankrijk en België, en vervolgens gaan we verder met Tango en Orri."

Op dit moment is er volgens de verkoopdirecteur geen concurrentie van andere herkomstlanden op de markten waar Campal zijn fruit afzet. "Normaal concurreren we op dit moment al met citrus uit Corsica in Frankrijk, maar dit jaar staan we er eigenlijk alleen voor. De oogst is natuurlijk ook wel lager in alle mediterrane landen, al mogen we ook niet vergeten dat landen die naar Rusland exporteren, zoals Marokko en Turkije, zich nu meer op Europa zullen richten." 

Voor meer informatie:
Jesús Cucala
Campos de Alcalá S.L.
Ctra. Nacional 340 km 1009
Torreblanca (Castellón) - Spanje
Tel: +34 964 150 149
Mob: +34 638 040 645
jesuscucala@campal.eu 
campal.eu

Publicatiedatum: