Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aftrap citrusseizoen

"De oogst van Egyptische Valencia sinaasappelen is vrij omvangrijk"

Volgens Abdullah Tharwat van Pyramids Agricultural Investment staat het Egyptische citrusseizoen weer voor de deur. "Vanaf 1 december kan het citrus geëxporteerd worden, zo stelt de Dienst Plantquarantaine van het ministerie van Landbouw. En vanaf 20 november kunnen we het citrus al verpakken. Deze voorschriften zijn er om de rijpheid en goede kleuring van het fruit te garanderen. We zijn het seizoen begonnen met het verpakken van clementines en volgende week starten we met de Navel sinaasappelen." 

Tharwat verwacht dat de opbrengst omvangrijk zal zijn, maar de maten klein. Dit kan leiden tot hogere prijzen voor de grovere maatsortering. "De oogst van Valencia sinaasappelen zal vrij groot zijn, dus we verwachten veel kleine maten (72/80/88) en een tekort aan grote sinaasappelen (48/56/64). Vergeleken met vorig jaar zijn grote maten dit seizoen duurder. Ook de volumes mandarijnen zijn zeer beperkt." 

Telers in Egypte hadden gehoopt hogere prijzen te zien omdat hun kosten zijn gestegen. Tharwat legt echter uit dat die niet veel zullen verschillen van die van vorig jaar. "We verwachten een telersprijs van  € 0,28 voor mandarijnen en tussen € 0,18 en € 0,22 voor sinaasappelen." 

Egypte kampt met een valutacrisis die de import belemmert en de kosten van grondstoffen voor de telers en exporteurs de hoogte injaagt. "Exportbedrijven hebben veel last van de schommelingen van de wisselkoers. Alle verpakkingsmaterialen die Egypte importeert zijn duurder geworden. De prijzen van verpakkingsmaterialen bevinden zich nu op hun hoogste niveau. In vergelijking met vorig seizoen is de prijs van telescoopdozen meer dan verdubbeld."

Het citrusseizoen is met andere woorden niet geheel tevredenstellend voor de telers. Toch denkt Tharwat dat men op het einde van de rit over een bescheiden succes zal kunnen spreken. "Sommige markten zijn stabiel, terwijl andere te lijden hebben onder hun wisselkoers en beperkingen op de import, opgelegd door de centrale banken. Zo zal Bangladesh niet dezelfde hoeveelheden kunnen importeren, maar van andere markten verwachten we dan weer meer vraag, zoals van Nederland. We hopen op het beste voor het Egyptische citrus dit seizoen!"

Voor meer informatie:
Abdullah Tharwat
Pyramids Agricultural Investment Co.
Mob: +20 1005027256 (Egypte)
Tel: +20 452633420
Abdallah@pyramids-agriculture.com     
pyramids-agriculture.com

Publicatiedatum: