De Britse groentensector kan in gevaar komen nu telers waarschuwen dat zij niet genoeg betaald krijgen om groenten, waaronder tomaten, te telen als gevolg van de stijgende energiekosten. Het tekort aan arbeidskrachten heeft ook gevolgen voor de vraag in het land zelf, waarbij retailers ervoor kiezen om producten uit het buitenland te importeren. De energieprijzen hebben vooral gevolgen gehad voor tomaten, vanwege het gebruik van verwarmde kassen.

Lea Valley, dat zich uitstrekt van Hertfordshire en Essex tot Noord-Londen, produceerde in 2020 ongeveer 75 procent van de komkommers en paprika's in Groot-Brittannië. Het gebied - dat de "komkommerhoofdstad van Groot-Brittannië" wordt genoemd - zou zijn productie volgend jaar kunnen zien halveren ten opzichte van de cijfers voor 2020.

Lee Stiles, secretaris van de Lea Valley Growers Association, heeft verklaard dat er volgend jaar "over de hele linie" tekorten aan Britse producten zullen ontstaan. De helft van de 80 leden van de groep heeft ervoor gekozen geen groenten te planten vanwege de verwachte financiële verliezen.