Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 46:

'Aanbod van Spaanse Clemenules, Oronules en Orogros is nogmaals toegenomen'

Bij de clementines hadden de Spaanse partijen duidelijk de overhand: het aanbod aan Clemenules, Oronules en Orogros was nogmaals toegenomen, wat op sommige plaatsen een negatief effect had op de prijzen. Op sommige plaatsen waren de clementines groter dan voorheen. Italiaanse en Marokkaanse partijen vulden het aanbod volgens de BLE aan met zeer kleine hoeveelheden. Bij de Satsuma's domineerde het Turkse aanbod. Spaanse leveringen waren vrij zeldzaam en alleen in Hamburg en Berlijn te vinden.

Mandarijnen kwamen hoofdzakelijk uit Zuid-Afrika. In Frankfurt was hier nog voldoende belangstelling voor, maar in Keulen hadden ze eerder een ondergeschikte rol. Peruaanse importen waren vrijwel compleet uit de handel verdwenen. Over het algemeen kon de vraag zonder problemen gedekt worden. De prijzen bleven meestal constant. Terugzendingen uit de retail waren op verschillende plaatsen te vinden, wat de doorstroming van de reguliere producten vertraagde. In dergelijke gevallen moesten prijsverlagingen de afzetmogelijkheden verbeteren.

Appel
Duitse appelen domineerden de markt, en het assortiment werd aangevuld met Franse en Italiaanse appelen. Het belang van Red Delicious, Pink Lady en Royal Gala uit Italië nam toe. Ook Franse Pink Lady en Jazz werden relevanter. Aanvoer uit Nederland, België en Polen completeerde het assortiment met kleine hoeveelheden. Alles bij elkaar was de vraag iets toegenomen.

Peren
Abate Fetel, Williams Christ en Santa Maria uit Italië, evenals Santa Maria uit Turkije, vormden de basis van het assortiment. Duitse en Belgische Conference peren, net als Duitse en Nederlandse Gute Luise peren, volgden daarna qua betekenis op de markt. Bij een voortdurende rustige handel bleven de prijzen meestal op het niveau van de voorgaande week.

Druiven
Er kwam beweging in het assortiment, want het Turkse Crimson Seedless en Sultana aanbod nam af. In plaats daarvan nam de Peruaanse aanvoer toe, van hieruit kwamen voornamelijk Sugraone en Autumn Crisp. De prijs van Italiaanse druiven kon hier en daar verhoogd worden vanwege het volume, maar over het geheel genomen waren dit geen bijzonder sterke prijsverhogingen. 

Sinaasappelen
Het herfstachtige weer verbeterde op sommige plaatsen de afzetmogelijkheden. Dit had echter niet noodzakelijk gevolgen voor de prijzen, want ook het aanbod was duidelijk toegenomen. Vooral het aanbod aan Spaanse Navelina nam duidelijk toe. Uit Italië kwamen meestal onbehandelde sinaasappelen.

Citroenen
Spaanse en Turkse citroenen hadden samen de markt grotendeels in handen. In Frankfurt waren er daarnaast ook Egyptische partijen beschikbaar, die voor 23 tot 24 euro per doos van 15 kg werden aangeboden. Daar kwamen, net als in München, ook goedkope Griekse en onbehandelde Italiaanse partijen binnen.

Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende met elkaar in evenwicht. De handelaren hadden daarom maar zelden aanleiding om hun prijzen aan te passen. Richting het weekend nam de vraag vaak enigszins toe, maar dit had niet altijd gevolgen voor de prijzen. In Keulen werden de tweede merken uit Costa Rica iets duurder.

Bloemkool
De eerste Italiaanse en Spaanse partijen voegden zich bij het Duitse en Belgische aanbod, dat al kleiner begon te worden. De aanvoer uit Polen en Frankrijk breidde zich duidelijk uit. Nederlandse bloemkool vulde het aanbod aan. Door het naderende seizoenseinde van Duitse bloemkolen gingen de prijzen soms omhoog. 

Sla
Bij ijsbergsla had het Spaanse aanbod de markt inmiddels stevig in haar greep. Leveringen uit Duitsland hadden hooguit nog een aanvullend karakter en kwamen lang niet meer overal binnen. Kwalitatief gezien vertoonden ze steeds vaker gebreken. Het Spaanse aanbod was echter voldoende om aan de vraag te voldoen. Kropsla kwam uit België, Italië en Duitsland.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden duidelijk de markt. Belgische en Nederlandse leveringen vulden het aanbod aan, net als Griekse komkommers. In Frankfurt doken Marokkaanse importen op, die verhandeld werden in dozen van veertien stuks.

Tomaten
Er waren veel landen op de markt vertegenwoordigd. Nederland en België domineerden echter de markt. Marokko en Turkije stuurden hoofdzakelijk ronde tomaten, Italië stuurde voornamelijk cherrytomaten, Kroatië en Spanje meestal trostomaten. De kwaliteit kon in het algemeen niet altijd overtuigen. Hierdoor liepen de prijzen op sommige plaatsen sterk uiteen bij sommige rassen.

Paprika's
Het Midden-Europese seizoen liep ten einde: Nederlandse, Belgische en ook Duitse paprika's verdwenen steeds meer uit het assortiment. Het assortiment bestond nu vooral uit Spaanse paprika's, gevolgd door Turkse en Poolse producten. Marokkaanse importen hadden niet meer dan een aanvullend karakter.

Bron: BLE

Publicatiedatum: