Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jairo Sánchez van Llano Fresh Trade (Spanje):

"Door lage beschikbaarheid blijft bloemkoolprijs op gemiddeld € 1,20"

De Spaanse bloemkoolaanvoer stond de afgelopen weken onder druk. "Nu zie je al wat meer product op de markt verschijnen vanuit verschillende gebieden, maar tot voor kort waren wij een van de weinigen die bloemkool hadden. Hetzelfde geldt voor witte kool", vertelt Jairo Sánchez van Llano Fresh Trade, een bedrijf uit de provincie Granada. "Hoe dan ook, dit seizoen zal er beslist minder geoogst worden dan voorgaande jaren. In 2021 lag onze productie op zo'n 2,5 miljoen stuks, wat overeenkomt met 4 miljoen kilo, dit jaar mikken we op 1,5 miljoen stuks. En dat heeft alles te maken met een gebrek aan water." 

"De telers verdelen het water dat ze voor irrigatie hebben over andere gewassen zoals tomaat, paprika, courgette of komkommer. Van deze kasgroenten snijden ze meer kilo’s. Over het algemeen zien we dat iedereen ongeveer de helft zoveel bloemkolen heeft aangeplant als in andere seizoenen", vertelt Jairo.

Hoewel er in de streek rond Alhama geen waterbeperkingen gelden zoals in het Guadalquivir-bekken – waar het waterniveau is gedaald tot een zorgwekkende 18,6% van de totale capaciteit, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie –, voelen de telers de impact van de energieprijzen des te harder, omdat ze de gewassen irrigeren met grondwater. "De irrigatiegemeen-schappen en telers halen het water uit putten die tot 500 meter diep zijn. En dat gebeurt met elektriciteit, zodat de teeltkosten uiteindelijk heel hoog zijn. Bovendien is het waterniveau van de putten ook verder aan het dalen."


Jairo Sánchez

Llano Fresh Trade heeft eigen teelt die GlobalGAP en IFS gecertificeerd is. "We controleren dus rechtstreeks een belangrijk deel van de groenten die we afzetten. Daarnaast halen we ook product bij telers, zowel in Granada als in de Axarquía streek in de provincie Málaga, met wie ons technisch team al lang samenwerkt en die ook over de nodige certificaten beschikken. We leveren aan supermarktketens en ondanks de kleinere oogst kunnen we aan de afgesproken programma’s voldoen."

De bloemkool- en witte kooloogst in La Axarquía, die volgt op die van Granada, overlapt met het seizoen in Murcia, La Rioja en Navarra, waardoor er nu meer en meer volumes op de markt beginnen te komen. "Tot nu toe is er veel bloemkool geconsumeerd en door het gebrek aan product is de prijs op gemiddeld € 1,20 per kilo gebleven. In vorige jaren haalden we slechts € 0,80, al moeten we natuurlijk wel rekening houden met de hard gestegen teelt- en verwerkingskosten."

"Bijna alle bloemkolen van Llano Fresh Trade komen op de binnenlandse markt terecht", zegt Jairo. "Al doen we soms ook wat in het buitenland. Zo hebben we vorige week een lading naar Litouwen gezonden. Ik weet niet of het weer of de energiekosten de bloemkoolteelt in de rest van Europa in de weg zitten, zoals dat het geval is bij andere groenten zoals tomaten of komkommers, maar ik vermoed dat er toch overal wel wat tekort aan product zou kunnen zijn."

Voor meer informatie:
Llano Fresh Trade
Avda. de Los Castaños, s/n
Zafarraya (Granada) - Spanje
Tel: +34 958 362 292
comercial@llanofreshtrade.com
www.llanofreshtrade.com

Publicatiedatum: