Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Il Girasole

Rustige seizoensstart voor Siciliaanse Navelina’s

"Het nieuwe seizoen start met ietwat vertraging, maar de kwaliteit van de Siciliaanse Navelina sinaasappelen is uitstekend. Op de afzet is er weinig aan te merken, want er is evenwicht tussen vraag en aanbod", zegt Giovanni Scavo, salesmanager van coöperatie Il Girasole. Sicilië is het belangrijkste Italiaanse citrusteeltgebied.

De afzetkalender van Il Girasole, een coöperatie uit Paternò, een dorp aan de voet van de Etna, behelst het hele jaar. Het kan immers zowel vroege als late citrusrassen aanbieden. De belangrijkste soorten zijn: Navel, Tarocco, Moro en Sanguinello (sinaasappelen), Nova clementines en late Ciaculli mandarijnen, abrikozen, perziken, nectarines en Coscia peren. Het fruit wordt aan de retail geleverd, zowel in Italië als in het buitenland, en de volumes nemen elk jaar toe.

"We gaan uit van een opbrengstdaling van ongeveer 20%. Gezien de lichte vertraging in de oogst en de duidelijke daling van de consumptie door de verminderde koopkracht van de Italiaanse huishoudens, komt die daling niet geheel ongelegen." 

"Het spreekt anderzijds voor zich dat we gebukt gaan onder de stijging van zowel de teeltkosten – die zijn al gemaakt – als de kosten in de verkoopfase – daar hebben we nog geen volledig zicht op. We ramen de toename op zo’n 25-30%. De meeste handelaren bewegen zich dan ook voorzichtig op de markt." 

"De verkoop op het hout loopt in geen geval zo vlot als voorgaande jaren. De telers staan onder druk door de gemaakte kosten en de kopers kijken de kat uit de boom met de hoge prijzen."

"Op teeltgebied heeft de zeer lange zomer de groei van het fruit enigszins in het gedrang gebracht. We zullen dus vooral middelgroot product op de markt brengen, maar wel met een hoog suikergehalte. Dezelfde analyse kunnen we ook maken voor de bloedsinaasappelen, waarvan de oogst in december begint. Pas dan wordt het rijp en bereikt het zijn uitstekende smaak. Meer in het algemeen zijn het niet zo’n beste tijden voor de groente- en fruitsector. En dat heeft niet alleen te maken met de daling van de consumptie. Het is immers nog steeds moeilijk om arbeidskrachten te vinden voor het plukken van het fruit en ook de verwerkingskosten liggen tot 30% hoger", besluit Giovanni Scavo. 

Voor meer informatie:
Il Girasole Soc. Coop.
Via Francesco Petrarca, 51
95047 Paternò (CT) - Italië
Tel: +39 (0)95 623381
info@ilgirasolearance.com
www.ilgirasolearance.com

Publicatiedatum: