Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roots and Leaves (Spanje)

"Weinig aanvoer, maar vraag naar courgette is sterk"

De teelt van courgette, een belangrijke groente in de kassen van Almería en een ruim geconsumeerd artikel in heel Europa, heeft af te rekenen met een aanzienlijk plaagprobleem – voornamelijk bladluizen – en virusdruk die vanaf het begin van het seizoen een impact hebben op het aanbod, dat in de Zuid-Spaanse provincie sowieso al kleiner zou zijn geweest door een lichte areaalkrimp. 

Het probleem lijkt zich in de hele provincie voor te doen. "Bij ons lijdt de volledige teelt onder de plaag- en virusdruk, zowel in de kassen in Níjar als in El Ejido. Met name in Níjar hebben we nooit problemen gehad, maar dit jaar hebben we de planten moeten verwijderen en het hele areaal opnieuw moeten aanplanten", vertelt Laura van Roots and Leaves, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en export van courgette. 

"Afgezien van onze eigen teelt, weten we via de inkoop van bijkomend product om onze belangrijkste Engelse klant, Rodanto, te kunnen bedienen, dat er in de streek van Níjar tot 60% verlies is en in het westen van de provincie tot 30%." Daarbij komt nog dat sommige van dit seizoen aangeplante rassen een lager rendement halen. "Met name in de streek rond Las Norias, waar telers hebben gekozen voor een nieuw ras dat resistent is tegen het New Delhi virus, zien we dat de opbrengsten per hectare lager zijn."

"Door het gebrek aan aanbod en door een vraag die al sterk is en die in de winter nog sterker zal zijn, zijn de prijzen dus wel vrij goed. Al weten we niet of dat zo zal blijven, want alles zal afhangen van hoeveel geld de supermarkten en de consument bereid zullen zijn te betalen voor courgette. In die zin verwacht ik onregelmatige vraagcycli en ik vermoed dat de specialties het hardst zullen worden getroffen", vertelt Laura. 

"Stabiele vraag naar courgette in flowpack in VK"
Roots and Leaves is een nog niet zo lang geleden opgericht bedrijf door Laura en haar man Roberto, al behoren de oprichters wel al tot de vierde generatie van telers in Almería. "We zijn gespecialiseerd in de teelt van conventionele Fino-courgette, waarvan we 90% exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig staat de conventionele teelt in Almería, die in plaats van chemische middelen gebruikmaakt van nuttige insecten en onder strikte Europese regelgeving staat, heel dicht bij biologische teelt. Maar als er een plaag zijn intrede doet, hebben we wel de mogelijkheid om terug te schakelen naar meerdere soorten behandelingen." 

"De markt in het Verenigd Koninkrijk is de eerste waar we ons op richtten en daar hebben we een zeer sterke samenwerking opgebouwd met een grote klant, die vanaf het begin erg geïnteresseerd was in kwaliteitsproduct voor levering aan Engelse supermarkten." 

"Van alle tuinbouwproducten heeft courgette een vrij stabiele vraag in het Verenigd Koninkrijk en van de verschillende formaten die op de Engelse markt worden gebracht – kartons van 5 kilo, los en in flowpack – kent flowpack de meest stabiele vraag", zegt Laura. "Uiteindelijk is courgette in een verpakking van 2-3 stuks nog steeds het handigst voor de consument en het meest betaalbaar. Maar dit jaar lijdt ook de Engelse economie zwaar onder de inflatie."

Volgens gegevens van het Office for National Statistics registreerden de voedselprijzen in het Verenigd Koninkrijk in september 2022 een stijging van 14,6% in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar, met in totaal al 14 opeenvolgende maanden van stijgingen. 

De Brexit, die aanvankelijk zoveel onzekerheid heeft veroorzaakt in de exportsector, is volgens Laura nu een louter administratieve kwestie geworden. "Het gaat om een procedure zoals bij elke inklaring van goederen. Ondertussen is alles genormaliseerd en is de export gestabiliseerd. Wat nu echter meer zorgen baart, is de Britse economie."

Voor meer informatie:
Roots & Leaves
Tel: +34 633 882 235 (Spanje)
laura@rootsandleaves.es
rootsandleaves.es

Publicatiedatum: