Seamco groep, Wommelgem

Uit de oude doos: Gespecialiseerd in weeg- en verpakkingsapparatuur

Wat in 1976 begon als een eenmanszaakje onder de naam Seamco is daarna uitgegroeid tot drie zelfstandig opererende firma's op verpakkingsgebied: Seamco, Seamco Packaging en Labeling Machinery, tezamen goed voor een jaaromzet van 200 miljoen BF. Twaalf jaar geleden vestigde de toen 38-jarige François Pont zich in Wommelgem bij Antwerpen als zelfstandig vertegenwoordiger van onderdelen van blikkensluitmachines om deze over heel Europa te verkopen. Hij kon toen al bogen op een langdurige ervaring als technisch en commercieel directeur van een aantal bedrijven.

Algemeen directeur Pont: "Van lieverlee kreeg ik steeds meer werk in de machinebranche, zoals verpakkings- en etiketteermachines. Daarom heb ik drie jaar geleden een aparte firma voor verpakkings- en palletiseermachines opgericht met de naam Seamco Packaging. Daar is vorig jaar de eveneens zelfstandige firma Labeling Machinery voor etiketteermachines bijgekomen. Door deze drie groepen kunnen wij meer in de diepte werken. Elke firma heeft een eigen technische dienst voor de montage en het opstarten van de machines. Hoewel elke groep autonoom en zelfstandig opereert hebben ze onderling een goed contact. Zodoende kunnen we op elk moment met onze mensen de klanten onmiddellijk helpen. Dit houdt in dat we gezamenlijk kant en klaar complete installaties kunnen leveren."

Het kantoorpand van Seamco

Op het gebied van vul- en weegmachines voor diepvriesproducten is Seamco vertegenwoordiger van de Belgische firma Pattijn voor de Benelux. In Nederland worden de belangen behartigd door de heer Lenssen te Sevenum. De heer Pont: "Het Pattijn-programma is daarom interessant omdat zij nu complete installaties kant en klaar kunnen leveren. De ganse lijn kan volledig automatisch en computer gestuurd worden. De bediening geschiedt door een enkele persoon. Pattijn is een klein familiebedrijf dat voor 85% voor de export werkt. Terwijl Pattijn zich met het ontwerpen en ontwikkelen van machines bezighoudt doen wij voor hem de commercie, de levering en helpen wij ook met de opstelling van de installaties, gesteund door onze veeljarige commerciële en technische knowhow. Via ons kan Pattijn zich voortdurend oriënteren en inspelen op de wensen van de klant."

Directeur de heer Pont

De heer Pont geeft het volgende voorbeeld. Een bedrijf in diepvriesproducten wil in bulk gaan verpakken. Seamco adviseert dan te beginnen met een automatische weger. "Die geeft al direct een zeer goed rendement en kan ook zeer nauwkeurig afvullen. Met een dergelijke weger kan het bedrijf met een investering van niet meer dan 800.000 BF al een eerste stap zetten naar automatisering. In de tweede fase kan het karton automatisch gevormd worden, kunnen zakken automatisch gemaakt, de zakken automatisch in het karton gestoken en die weer automatisch naar de weger gevoerd worden. In de derde fase kan de installatie gecompleteerd worden met automatisch sluiten en palletiseren. Deze machines zijn bovendien zo veilig dat ze geen permanent toezicht nodig hebben. Alle handelingen van de machines kunnen geïntegreerd worden naar een centrale van waaruit heel de lijn wordt gestuurd en waarin alle gegevens opgeslagen kunnen worden. Met levering van een print-out waarin alle productieresultaten exact vermeld staan."

Een enthousiast team medewerkers

De heer Pont vermeldt dat Pattijn met een geheel nieuw ontwikkelde foliemaak- en insteekmachine, RAZIM genaamd, op de markt komt. "Een bijzonderheid van deze machine is dat de snelheid veel groter is dan tot dusver bij soortgelijke installaties. Bovendien wordt van buisfolie uitgegaan. Door de hoeken te lassen kunnen voortaan ook blokbodems gemaakt worden waarmee ook waterachtige producten verpakt kunnen worden. De RAZIM maakt het mogelijk de hele productielijn op een snelheid van 13 à 14 kartons in te stellen."  Volgens de heer Pont zal er in de inpakindustrie, ook bij de kleinere bedrijven, steeds meer geautomatiseerd worden. "Er zullen steeds hogere eisen aan de apparatuur worden gesteld waardoor de arbeidsintensieve werking minder zal worden. Per slot van rekening wordt de prijs van een product mede bepaald door de hoogte van de loonsom van het personeel."

Sinds kort heeft Seamco ook de vertegenwoordiging voor de Benelux van het Italiaanse concern Mondini, dat gespecialiseerd is in installaties voor diepgevroren kant en klare maaltijden. Voorts is Seamco agent voor de Benelux van de Italiaanse firma Toresani dat apparatuur voor deegproducten fabriceert. Bij de Seamco groepen werken totaal 13 mensen. Onnodig te zeggen dat zij volledig op het werken met computers zijn ingesteld, wat betreft offertes, administratie, order verwerking en boekhouding.

Bron: Primeur 17 - Jaargang 02 - 27 mei 1988


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.