Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: AGF-im- en exporteur Temu

In het kerstnummer van Primeur 1993, een artikel over de handel in knoflook, waarbij Ted Mul van AGF-im- en exporteur Temu in Alkmaar aan het woord komt.

Import knoflook 'Global business'
De populariteit van knoflook is nog immer groeiende. Langzaam maar zeker verovert deze, in het verleden vaak als 'rare ui' aangeduide bolplant, de West-Europese keukens. Mede door de ervaringen die toeristen in zuidelijke streken opdoen, en onder invloed van de culinaire gewoontes van immigranten, is knoflook niet meer weg te denken uit de winkelschappen. Maar waar komt onze knoflook eigenlijk vandaan en wie zorgt ervoor dat ze het hele jaar verkrijgbaar is?

Temu directeur Ted Mul

Waar het de Europese knoflook betreft, speelt Spanje als leverancier een hoofdrol. En wie het over Spaanse knoflook heeft, kan moeilijk om Temu heen. Dit Alkmaarse im- en exportbedrijf van groenten en fruit is met zijn joint venture in Spanje, Aconsail S.A., de grootste particuliere producent van knoflook op het Iberisch schiereiland. De Nederlands-Spaanse onderneming heeft eigen droogruimten, pak- en koelhuizen en ruim 250 hectare teeltoppervlak in de omgeving van Córdoba. Op wat kleine hoeveelheden na wordt de gehele productie vervolgens via Temu in Europa vermarkt. De merken die Temu voert zijn: Garlicious, Aconsail, Iberail en Monteajo. Voor Nederland is de verkoop in handen van Bud Nederland.

Geautomatiseerde knoflookoogsten onder de brandende zon

20 meter knoflook
Dankzij de joint venture, die zo'n zeven jaar geleden is opgericht, heeft Temu zicht op het gehele proces van teelt tot klant. Tijdig oogsten, deskundig sorteren en opslaan, zorgen ervoor dat Temu constante kwaliteit kan leveren en het hele jaar rond goede export knoflook kan garanderen. Directeur Ted Mul: "De activiteiten in Spanje geven ons bovendien een grote flexibiliteit. Wij zijn in staat om vaste prijzen af te spreken voor een paar weken, een maand of zelfs een heel jaar. Ook op het gebied van verpakking is veel mogelijk. Zowel wat betreft grootverpakking als kleinverpakking. Wij leveren het hele gamma van netjes à 100 gram tot strengen van 6 kg toe. Maar op verzoek zijn ook wel eens strengen van 20 meter gemaakt.

Spaanse vrouwen vlechten de knoflook tot strengen

Machinaal oogsten
Overigens was de knoflook van Temu de eerste die machinaal werd gezaaid en geoogst. Zelfgebouwde en aangepaste machines zorgen ervoor dat het aloude handmatig zaaien en oogsten tot het verleden behoort, zonder kwaliteitsverlies.
De nieuwe oogst staat inmiddels al weer 20 cm hoog. Ted Mul verwacht daarom dat men al vanaf begin april met de eerste natte knoflook kan beginnen, welke ook vorig jaar, vanwege zijn vorm en grote tenen, zeer goed werd ontvangen. In de periode van januari tot april importeert Temu vooral Argentijnse knoflook.

Klaar voor verzending

Bron: Primeur - 8e jaargang - nummer 12 - 22 december 1993