Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Centrale groothandelsmarkt Amsterdam

In Primeur nr 10 van 24 november 1992 staat de Centrale Groothandelsmarkt in Amsterdam centraal:

De groothandelsmarkt in Neerlands hoofdstad is bijzonder in zijn soort. De nu meer dan 58 jaar oude markt in de Jan van Galenstraat bruist van de handelsactiviteiten, terwijl de oudere markten vrijwel allemaal tanende zijn. De markt is gelegen in het centrum van de stad, terwijl de nieuwere markten de binnenstad ontvluchten en zich aan de rand van de stad vestigen.

Marnixstraat
De Amsterdamse groothandelsmarkt werd in 1934 in gebruik genomen. Tot die tijd werd de handel bedreven in de Marnixstraat. De groothandelaren, die de betrekkelijke anarchie van de Marnixstraat gewend waren, plaatsten bij de opening een grafsteen in de hal van de Centrale Markt, daarmee benadrukkend dat volgens hen het doodsuur van de grossiers had geslagen. Ook huisvrouwen konden namelijk in de Marnixstraat hun inkopen komen doen. Op de Centrale groothandelsmarkt waren dergelijke situaties ondenkbaar. De gebouwen waren gelegen op een afgesloten terrein, waar een strikt reglement gold. Wie op de markt wilde, moest een legitimatiekaart hebben. Daarnaast was de huur vele malen hoger. Dat betekende dat na de opening het aantal grossiers gedaald was van 330 naar 200.

Centrale Hal
Het meest in het oog springende gebouw op de markt is ongetwijfeld de markthal, die 100 meter lang is en 70 meter breed. Naast de vele magazijns van de grossiers bood de hal in het verleden ruimte aan de Coöperatieve Veiling 'Amsterdam'. Boven in de hal bevinden zich galerijen waar kantoren op uitkomen. Deze kantoren waren bestemd voor de grossiers die op de markt stonden, tussenhandel, exportfirma's. etc. In de loop der jaren zijn er kantoren leeg gekomen, waarna ze in gebruik werden genomen door dienstverlenende bedrijven zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, uitgeverijen, etc.
De markt was in het verleden omgeven door vaarwater. Veel tuinders voerden hun produkten per boot aan waarna ze voor de klok op de markt verkocht werden. Zo werd in 1950 meer dan de helft van de aardappelen per schip aangevoerd.

Gedenkteken WOII prijkt op de gevel van de Centrale Hal

Centrale Markt wordt Centrale Groothandelsmarkt
In de loop der jaren nam het aantal kopers fors toe. Niemand durfde echter uit te breiden, aangezien de toekomst van de markt aan de Jan van Galenstraat onduidelijk was. Toen in 1977 de beslissing genomen werd de markt op het huidige terrein te houden, brak onder de grossiers een investeringsgolf los. Diverse grossiers bouwden aan de oost- en westzijde een eigen pand. De aardappelgrossiers kwamen gebroederlijk naast elkaar te zitten aan de westzijde. Aan de oostzijde van de markt waar in het verleden pakhuizen aan de insteekhavens stonden, werden deze vervangen door moderne panden. In een versneld proces wordt de grote hal nu aangepakt. De grote markthal zal gesloopt worden en plaats gaan maken voor een lagere hal. Verwacht wordt dat enkele bedrijven die nu nog in de grote hal aanwezig zijn en met financiële of opvolgingsproblemen te kampen hebben, niet meegaan naar de nieuwe hal. De helft van het dak van de nieuwe hal zal voor parkeergelegenheid zorgen. Inmiddels is 40% van het 26 hectare grote terrein bebouwd.


Jos en René van firma Jan De Geus & Zn. blij met citrusmerk 5


Amsterdamse Fruithandel met veel bananenmerken


De Stigter Fruithandel: complete handel

Firma Karsten met als specialiteit bakbananen


Smeerdijk is leverancier van Hollandse druiven

Firma Windig met exoten uit alle windstreken

Bron: Primeur 24 november 1992