Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Groothandelsmarkt Roeselare

In het winternummer van Primeur (nr 14) in 1993 staat een fotoreportage van de groothandelsmarkt in Roeselare.

'In de serie reportages over groothandelsmarkten, is dit keer Groothandelsmarkt Roeselare aan de beurt. Gesitueerd op het veilingterrein van veiling Reo bevindt zich in een overdekte hangar de markt. 17 handelaren bieden het complete AGF-pakket aan. De groothandelsmarkt is driie dagen per week geopend, op maandag, woensdag en vrijdag van 4 uur tot 9 uur.

Historie
In 1979 opende veiling Roeselare de door haar opgezette groothandelsmarkt op het veilingterrein. Doelstelling van de veiling was de kopers een ruimer pakket te kunnen aanbieden. Veiling REO, een typische groenteveiling, probeerde op deze manier naast haar eigen groentepakket de veiling voor de handel attractiever te maken. Op dit moment komen uit heel België kopers naar de veiling om hier hun aankopen te verrichten. Om de veiling te behoeden voor concurrentie van de markt wordt er opgelet dat de aangeboden produkten geen concurrent van de veiling zijn.


Volop kiwi's bij VandenHeede


Asselman voert het complete ingevoerde fruitpakket. Specialiteit zijn de Maroc tomaten en Franse nectarines


De dames van Superfruit met groenten en fruit uit Frankrijk

Goede belangstelling
De groothandelsmarkt vervult in hoofdzaak een regionale functie. De meeste klanten komen uit de direct omgeving en de kuststrook. Doordat alles in het groot op de markt aangevoerd wordt, zijn het de grotere detaillisten en kleinere grossiers die hier hun aankopen verrichten. De markt mag zich verheugen over een toenemende belangstelling van kopers. Alle magazijnen zijn op dit moment bezet en er is zelfs ruimtegebrek waardoor DeSwarte een standplaats op de markt heeft en Van den Heede in de naastgelegen hangar staat. De markt biedt kopers aantrekkelijke faciliteiten. Zo kan voor het laden en lossen gebruik gemaakt worden van dockshelters en overdekte hallen.


Overdekt laden en lossen


Kwaliteit en charme bij Guido. In de zomermaanden wordt veel importfruit afgezet aan de kust


Exoten, noten en gedroogde zuidvruchten bij Robbe


Zicht op de groothandelsmarkt met diverse stands

Verhuizing
Met de verhuizing van de veiling REO naar de overzijde van de weg is wel het een en ander veranderd. De kopers doen voordat ze naar de veiling gaan hun aankopen op de markt. In het verleden stond de veilingklok naast de markt, waardoor als men iets vergeten was, tussen het veilen door nog aanvullende aankopen kon doen. Dit kan nu niet meer omdat de handelaren hun produkten niet op de nieuwe veiling mogen nabestellen. Hierdoor moeten de kopers iets vroeger op komen dagen, en gebeurt alles sneller. Zo gebeurt het dat kopers hun bestellingen op een briefje hebben staan, bestellen en zonder over de prijs te onderhandelen, vertrekken.
Veel handelaren hebben naast hun magazijn in Roeselare tevens een magazijn op de markt te Kortrijk. Toch is er een duidelijk verschil tussen de kopers in Roeselare en Kortrijk. In Kortrijk zijn het voornamelijk kleine detailhandelaren en marktkooplieden die hun handel kopen, terwijl in Roeselare voornamelijk detaillisten en grossiers kopen.


Spiers met het complete citrusprogramma


Nöel Maes, specialist inlands hardfruit. De heer Maes: "Kwaliteit wordt nog steeds beter. Jonagold heeft de beste toekomst."

Callens lost een lading Franse bloemkool. Het bedrijf bezit 12 eigen wagens.


Links De heer F. Goossens van Freddy;s fruit met rechts de heer R. Vanhuyse van Unidis

Verdigro biedt een breed gamma en is verdeler van 't Schaapke voor West-Vlaanderen.


Schone reclame op de camion van Vanhuyse


Gebr. Cocquyt: uitsluitend inlands fruit. 30% van de omzet komt uit eigen produktie. De heer Cocquyt: Stop met de interventieregeling, hierdoor vallen de slechte telers af."

Bron: Primeur - 7e jaargang - nummer 14 - special wintergroenten