Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optimisme afzet Italiaanse Comune clementines

Martucci, een bedrijf uit de Zuid-Italiaanse regio Apulië dat sinds 1980 citrus verpakt en op de markt brengt, is vorige week begonnen met het nieuwe seizoen van de Comune clementines. Verkoopdirecteur Daniele Martucci geeft ons wat nadere uitleg. 

Sorteerlijn voor Comune clementines in het pakstation van Martucci

"We zijn ongeveer twee weken later begonnen dan in voorgaande jaren vanwege het warme en droge weer. De verkoop is meer dan bevredigend in deze eerste dagen. De vraag is erg hoog. Ik blijf optimistisch, ondanks het feit dat iedereen klaagt over de economische crisis, de onzekerheid en de lagere consumentenuitgaven. Maar de AGF-sector kampt al jaren met problemen. Ik ben er zeker van dat we ook de huidige uitdagingen aankunnen", zegt de manager van dit pakstation in de provincie Tarente.

"De handelaren hebben net een slecht druivenseizoen achter de rug. Ze hebben dus ook niet al te veel vertrouwen in de afzet van citrus. Maar citrus is in mijn ogen toch een heel ander product. Momenteel ligt er niet zo’n ruim fruitassortiment in het schap als dat in de zomer het geval is. Vaak behoort citrus tot de best verkochte producten, om verschillende redenen. Ik zie dat ook dit jaar weer gebeuren."

Daniele Martucci

De vraag naar clementines van het ras Comune is groot en ook de prijzen lijken tevredenstellend. "In dit eerste deel van het seizoen zenden we 10 pallets per dag naar de Italiaanse groothandels-markten, maar eind vorige week zijn we ook gestart met de eerste export naar andere Europese landen. Eerst naar Frankrijk, en daarna ook naar bijvoorbeeld Polen en Hongarije. Wat de prijzen betreft, betalen we zo’n € 0,70 à € 0,80 per kilo aan de telers."

Om de kostenstijging het hoofd te kunnen bieden, vragen de telers hogere prijzen dan in voorgaande jaren. "Wij handelaren beseffen dat de kosten zijn toegenomen en daarom zijn we bereid een paar cent meer te betalen aan de telers. We hebben alle klanten erop gewezen dat het fruit dit jaar meer zal kosten, niet alleen door de hogere teeltkosten, maar ook vanwege de stijging van de kosten in het pakstation, met duurdere energie en verpakkingen. Iedereen heeft zich begripvol opgesteld, ook klanten in de landen met een lagere koopkracht waar het citrus vaak tegen zeer lage prijzen wordt verkocht."

Wat de maatvoering betreft, vertelt Martucci dat het gebrek aan neerslag in de groeifase heeft geleid tot kleinere maten. "De gemiddelde kalibers variëren van IV tot II, maar dat is eigenlijk geen groot probleem, want we zullen er zeker in slagen een groot deel af te zetten in de landen die om economische redenen meestal kleinere maten vragen."

Voor meer informatie:
Martucci Srl
Via Chiatona,
74016 Massafra (TA) - Italië
Tel: +39 338 2620262
martucci.export@tiscali.it
martucci.info

Publicatiedatum: