Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean Contreras, van Arco Fruits:

Het nieuwe Spaanse BIO+ en CO2 neutrale citrusmerk DaVida wil doorbreken op Franse biologische markt

Biologisch citrus met een positieve impact op het milieu, geteeld in een beschermd  gebied in West-Andalusië, dat is de inzet van DaVida, het nieuwe merk dat het Spaanse Arco Fruits, gespecialiseerd in biologische producten, onlangs heeft ontwikkeld voor de Franse markt. DaVida wil zich profileren als hét nieuwe biologische merk. Maar: DaVida is veel meer dan alleen een merk: DaVida is een complete identiteit die de boodschap uitdraagt dat een nieuwe manier van telen en consumeren echt mogelijk is, een manier die de leefomgeving en de mens respecteert. "Bij het telen van ons fruit maken we gebruik van een unieke teeltmethode die vooruit loopt op de wettelijke normen en niet alleen waarden van de agro-ecologie, maar ook de milieuwaarden, de sociale en de maatschappelijke waarden integreert."

In een tijd waarin consumenten verdwalen in de veelheid van biologische labels op de markt wil DaVida biologisch telen nieuw leven in blazen. Arco Fruits gelooft dat dit nieuwe merk de potentie heeft om "de biologische fruitsector op een zinvolle en duurzame manier te veranderen". We willen een beweging creëren die streeft naar milieuvriendelijker telen en voldoet aan de verwachtingen van consumenten die zich steeds meer zorgen maken over hun ecologische voetafdruk. DaVida biedt daarom ook, behalve biologisch citrus, ook CO2-neutraal gecertificeerd fruit aan met "een 100% CO2-neutrale voetafdruk, van de teelt tot de levering". De 100% biologische boomgaard van Finca 'El Zumajo' heeft een positief effect op het afremmen van de opwarming van de aarde en fungeert als 'koolstofput' door CO2 op te slaan via een natuurlijk mechanisme dat vergelijkbaar is met dat van de oceanen en enkele landelijke omgevingen als bosgebieden en veengebieden. 

Gepassioneerde telers
Jean Contreras en Carlos Morera, twee enthousiastelingen die zich inzetten voor een manier van telen die de leefomgeving en (het leven van) consumenten respecteert, staan aan de wieg van de beweging. Ervan overtuigd dat "de biologische manier van telen van de toekomst niet de manier zal zijn die we nu kennen", besloten ze zich op andere teeltmethoden te richten. Op deze wijze werden Jean en Carlos de twee pioniers van de agro-ecologie in Spanje. Eind jaren negentig wendde Carlos zich tot een natuurgebied in de regio Cuenca Minera op 434 meter hoogte, met als doel 'ethisch verantwoorde en duurzaam ontwikkelde' citrus te gaan telen met gebruikmaking van biologische teeltmethoden.

Finca 'El Zumajo'
Een ethisch verantwoorde en duurzaam ontwikkelde teelt van citrus met een positieve impact op het milieu, is mogelijk dankzij een gebied dat binnen een straal van 40 km is geïsoleerd van alle externe vervuiling: Finca 'El Zumajo'. Binnen deze regio is een familiebedrijf gevestigd van 1.200 hectare dat sinds 1989 volgens de normen die gelden voor agro-ecologie wordt beheerd en waarvan het hele teeltproces opnieuw is opgezet volgens de specificaties van het certificaat voor biologische tuinbouw. Het fruit profiteert er van een bijzonder gunstige ligging dankzij de heuvelachtige percelen met elk een eigen microklimaat, een "essentieel ingrediënt voor smakelijk en kleurrijk fruit in alle seizoenen".

Al vanaf het begin is de biologische citrusteelt in Finca het onderwerp geweest van gezamenlijke onderzoeken, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Valencia en Castellón, die onder meer hebben geleid tot efficiënt en verantwoord gebruik van water (vermindering van het waterverbruik met 30% in 4 jaar tijd), natuurlijk beheer en bestrijding van plagen, bescherming van de bodem tegen erosie, verrijking en duurzame bemesting van de bodem met micro-organismen.

Voortdurende verbetering van rassen
"We selecteren onze nieuwe rassen zorgvuldig en planten ze in een experimentele boomgaard. Na de selectie planten we een grote commerciële boomgaard aan om de echte agronomische mogelijkheden te kunnen testen en ze aan onze klanten te kunnen presenteren. Dankzij deze zogeheten 'demonstratieboomgaarden' kunnen we de bloei en de rijping volgen en het fruit analyseren en classificeren: we delen ze in in categorieën en sorteren ze op maat, stevigheid, suikergehalte", legt algemeen directeur van Arco Fruits Jean Contreras uit. Vanaf seizoen 2022-23 wil Arco Fruits nieuwe rassen vroege en late sinaasappelen oogsten en op de markt brengen en zo de bevoorrading van de biologische markt het hele jaar garanderen. Voor seizoen 2024-25 wil Arco Fruits verder gaan met nieuwe rassen biologische clementines die het seizoen zullen verlengen tot het einde van de lente. De teelt is dit jaar al met 20% uitgebreid en zal naar verwachting ook in de toekomst blijven uitbreiden. "Ons model brengt ons met elk nieuw seizoen dichter bij de traditionele opbrengsten. Dit houdt in dat onze teelt democratischer en succesvoller wordt." Dit succes moet Arco Fruits er uiteindelijk toe aanzetten markten in andere Europese landen te veroveren.

Om vast te kunnen blijven houden aan een consistente totaalaanpak, is Arco Fruits ook nog bezig met het realiseren van milieuvriendelijke verpakkingen. De ethisch verantwoorde en duurzaam ontwikkelde citrus wordt bijvoorbeeld verpakt in gerecycleerde of recyclebare kartons met eco-cellen en composteerbare stickers.

Voor meer informatie:
Michael Sanchez Escriva
Arco Fruits
Tel. : +34 692 62 77 20
michael.sanchez@arcofruits.com      

Publicatiedatum: