Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hoe wilt u deze ambitie waar gaan maken, als op dit moment de douane nog niet eens een paar containers uit de haven gecontroleerd krijgt?"

Gefrustreerde fruitimporteur schrijft open brief aan burgemeester Aboutaleb

Begin dit jaar trokken de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en zijn Antwerpse collega De Wever door Panama, Costa Rica en Colombia om zich ter plaatse op de hoogte te stellen van de drugsproblematiek. Terug in Nederland stuurden ze een brief gestuurd aan de premiers Rutte en De Croo waarin ze pleiten voor een 100% scanning van de containers met exoten, zoals mango's, ananas en bananen. Maar hoe realistisch is dit? Een Nederlandse fruitimporteur schreef daarom deze brief aan de burgemeester.

"Aan Burgemeester Aboutaleb,

Ik mag wel zeggen dat u een zeer ambitieuze uitdaging heeft uitgesproken. De laatste maanden is het een drama wat er zich in de Rotterdamse haven afspeelt op gebied van controle (scannen / fysieke controle).

Om u een voorbeeld te geven van afgelopen week: ons bedrijf heeft containers met verse mango gelost gekregen bij de RWG (Rotterdam World Gateway). Deze containers zijn vervoerd door motorschip CMA / CGA  Cayenne en gelost op 30 oktober. De containers zijn voor een fysieke controle geselecteerd. Door gebrek aan personeel en apparatuur zijn we nu 5 dagen later en nog steeds zijn onze containers niet vrijgegeven om ze op te halen uit de haven.

Communicatie met RWG of met de Douane hieromtrent is onmogelijk en als je maar iets probeert los te krijgen over de status van de containers kun je een grote mond verwachten of zelfs geen commentaar.

We begrijpen allemaal de problematiek van invoer van drugs in de havens, maar hoe wilt u deze ambitie waar gaan maken, als op dit moment de douane nog niet eens een paar containers uit de haven gecontroleerd krijgt?

We werken met vers fruit in een markt die sinds de oorlog met Oekraïne nijpender is geworden en we graag ons bedrijf draaiende willen houden, in belang van ons personeel en iedereen om ons bedrijf heen.

Maar op deze manier wordt ons dit onmogelijk gemaakt. Een vertraging van 1 of 2 dagen door scannen van containers is acceptabel, maar 5 dagen kan echt niet. In het stuk van de keten na ons verwachten onze klanten dat we voldoen aan een accurate leveringsplicht. Daarnaast komt de kwaliteit van vers fruit bij aankomst in groot gevaar door deze vertragingen, wat leidt tot ongewenste verliezen.   

Burgemeester Aboutaleb, dit is een noodoproep om bovenstaand probleem op te gaan lossen, anders zal onze mooie Rotterdamse haven een positie gaan verliezen die we allen niet willen.

Een gefrustreerde fruitimporteur (die anoniem wil blijven vanwege een probleem gecreëerd door de onderwereld)

Publicatiedatum: