Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag fruitgroothandelsmarkt week 42

China: prijzen Zuid-Afrikaans citrus blijven stijgen, binnenlands grapefruitaanbod neemt toe

Op de Chinese fruitgroothandelsmarkt zijn er deze week niet veel soorten of hoeveelheden importfruit en de marktprestaties zijn relatief rustig. Naast de recente pandemie is de productenstroom en de verkoop op de markt dienovereenkomstig verminderd.

Nieuw-Zeelandse groene appelen

Sinaasappelen en grapefruit
Het aanbod van Zuid-Afrikaans citrus blijft dalen, waardoor de prijzen stijgen. Zo is de prijs van Zuid-Afrikaanse grapefruit met ongeveer 12% gestegen ten opzichte van vorige week. Vorige week bedroeg de prijs ongeveer € 33 per karton en deze week ongeveer € 37 per karton. De prijs van Zuid-Afrikaanse sinaasappelen steeg deze week iets meer dan die van grapefruit. Volgens de handelaar zijn de sinaasappelen die eerder voor € 22 per karton waren geprijsd, nu voor meer dan € 27 geprijsd en varieert de stijging per merk.

In de categorie grapefruit neemt het aanbod van binnenlandse grapefruit toe en de huidige prijs is ongeveer € 23 - € 27 per karton, afhankelijk van de specificaties. Door het tekort aan Zuid-Afrikaanse grapefruit en de hoge prijs verkopen veel handelaren die oorspronkelijk Zuid-Afrikaans grapefruit verkochten, nu binnenlandse grapefruit.

Zuid-Afrikaanse sinaasappelen

Avocado
Wat avocado betreft, zijn avocado's uit Peru, Chili en, in eigen land, Yunnan de belangrijkste. De prijzen van Peruaanse en binnenlandse avocado zijn met ongeveer 15% gedaald ten opzichte van vorige week. Op basis van dezelfde specificaties bedragen de huidige prijzen respectievelijk ongeveer € 16 per karton en € 13 per karton. De prijs van Chileense avocado veranderde niet veel, ongeveer € 19 per karton. Sommige handelaren die deze soorten avocado verkopen, verklaarden dat de huidige Chileense avocadomarkt relatief goed is. Ook al is de prijs hoog, de verkoop is uitstekend.

Binnenlandse grapefruit

Blauwe bessen
De prijs van Peruaanse blauwe bessen is niet veel veranderd en enkele dure merken zijn licht gestegen, maar het verschil is niet groot. Sommige handelaren zeiden dat als gevolg van de algemene toename van het aanbod van Peruaanse blauwe bessen dit jaar, de prijs met ongeveer € 0,69 per verpakking is gedaald (de specificatie is 1,5 kg per verpakking) in vergelijking met dezelfde periode van de voorgaande jaren. Hoewel de daling per verpakking niet erg groot is, omdat de blauwe bessen klein en licht van formaat zijn en het aantal verpakkingen in één zending groot is, daalt de prijs meer op basis van de totale hoeveelheid.

(Links): Peruaanse blauwe bessen; (Rechts): Chileense avocado

Peren
Zowel Nederlandse als Belgische Conference peren zijn in de aanbieding, waarbij de prijs van Nederlandse peren ongeveer 15% lager is dan vorige week. De prijs van Belgische peren ligt iets hoger dan die van Nederlandse peren en sommige handelaren verklaarden dat Belgische peren relatief goed verkopen.

De Chileense mandarijn is al op de markt, maar zit in het beginstadium en de smaak is nog zuur.

Wat binnenlands fruit betreft, zijn er naast grapefruit meer Qiuyue-peren, appelen en sinaasappelen. Verschillende soorten binnenlandse citrussoorten komen na elkaar op de markt en sommige van de topmerken zijn al uitverkocht wegens hun geringe beschikbaarheid en stabiele kwaliteit.

Publicatiedatum: