Bij de komkommers werd het Spaanse aanbod steeds duidelijker zichtbaar; op verschillende plaatsen domineerde het Spaanse aanbod inmiddels de handel. Het aanbod aan Duitse en Nederlandse partijen was volgens de BLE afgenomen. Belgische partijen hadden niet meer dan een aanvullend karakter. De handel verliep eerder rustig. Het aanbod viel op sommige plaatsen iets te groot uit. De handelaren waren in dat geval genoodzaakt om hun prijzen te verlagen als zij de vorming van grotere voorraden wilden voorkomen.
Bij de snackkomkommers kon men constante prijzen noteren, mits vraag en aanbod voldoende met elkaar in evenwicht waren. Het aanbod kwam voornamelijk uit Duitsland en Nederland, Turkse importen completeerden het aanbod.
Appelen
Duitse appelen domineerden. Elstar, Jonagold en Boskoop vormden de basis van het assortiment. In Berlijn doken inmiddels Kanzi, Ambrosia en Pink Lady op, waar met een prijs van 2,15 tot 2,40 euro per kg direct een goede belangstelling voor was. In München vertoonden Duitse Topaz en Cox Orange appelen een zwakkere conditie, waardoor de handelaren hun prijzen hiervoor moesten verlagen.
Peren
Italiaanse Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ peren waren duidelijk overheersend. Uit Turkije werden voornamelijk Santa Maria en Devici beschikbaar gesteld; het laatstgenoemde ras kostte in Berlijn 10 euro per verpakking van 4 kg. Uit Duitsland kwamen vooral Conference, Williams Christ en Alexander Lucas. Nederland stuurde onder andere Gute Luise en Gellert.
Druiven
Italiaanse druiven speelden de hoofdrol in het assortiment: vooral Italia, Crimson Seedless en Michele Palieri. Daarna volgden Turkse Sultana druiven, die op sommige plaatsen goedkoper werden. Uit Griekenland kwamen vooral Thompson Seedless en Crimson Seedless.
Klein citrus
Bij de clementines bestond het assortiment vooral uit Zuid-Afrikaanse en Spaanse goederen. Italiaanse partijen hadden duidelijk slechts een aanvullend karakter. Satsuma's stamden uit Spanje en Italie, mandarijnen uit Zuid-Afrika, Peru en Spanje.
Citroenen
De aanwezigheid van Zuid-Afrikaanse en Argentijnse importen was zeer duidelijk afgenomen. De Spaanse aanvoer won daarentegen enorm aan relevantie. Deze kon kwalitatief gezien echter niet altijd overtuigen. In Berlijn was er daarom maar weinig belangstelling voor de Spaanse Verna. In München werd daarentegen de exclusieve Primofiori uit Spanje duurder.
Bananen
De vraag was vrij goed, de afzetmogelijkheden waren verbeterd. De vraag kon niet altijd volledig gedekt worden. Hierdoor konden de handelaren hun prijzen op verschillende plaatsen verhogen.
Bloemkool
Het Duitse aanbod domineerde duidelijk de markt. Qua hoeveelheid volgden vooral de Belgische en Nederlandse bloemkolen. In Frankfurt waren er naast goedkope Poolse importen ook kleine leveringen uit Denemarken.
Sla
Terwijl het aanbod van Duitse en Nederlandse ijsbergsla duidelijk afnam, nam de betekenis van Spaanse partijen duidelijk toe. De kwaliteit van het Duitse aanbod was soms zeer uiteenlopend, zo waren er aan de ene kant kleine formaten en zwakke condities, maar aan de andere kant ook zeer exclusieve aanbiedingen.
Tomaten
Belgische, Nederlandse en Turkse tomaten vormden de basis van het assortiment, waarbij het Turkse aanbod duidelijk was toegenomen. Aangezien de Turkse trostomaten goedkoper waren dan de concurrentie, en bovendien kwalitatief gezien ronduit overtuigden, kwam het aanbod uit de BeNeLux-landen onder druk te staan. De prijs hiervan ging dan ook vaak omlaag.
Paprika's
Nederlandse paprika's domineerden de markt, gevolgd door de Spaanse aanvoer. Belgische, Poolse en Turkse partijen hadden eerder een aanvullend karakter. De handel verliep in een rustig tempo. Vraag en aanbod waren over het algemeen met elkaar in evenwicht, waardoor de distributeurs hun prijzen niet al te vaak hoefden bij te stellen.
Bron: BLE