43% minder dan vorig jaar

Telersprijzen groenten Almería in vrije val

Telersvereniging Aasaja-Almería uit haar bezorgdheid over de evolutie van de telersprijzen in de afgelopen weken in de Zuid-Spaanse provincie. "De stabiliteit en de winstmarges van in het begin van het seizoen zijn vervlogen. Deze onverwachte ineenstorting van de prijzen treft vooral de telers van courgette, komkommer en aubergine. De prijzen liggen momenteel beneden alle niveau."

"De Fino courgette kent een daling van 73% en de lange aubergine van 70%. Ook komkommer geeft 47% prijs en haalt nu een waarde van € 0,44 per kilo."

"Andere telers zijn niet gevrijwaard, want de prijs van pruimtomaat is in dezelfde periode gezakt van € 1,23 per kilo tot € 1,08 per kilo (-12%) en de groene California paprika haalt nu een waarde van
€ 0,88 per kilo (-16%)". De telersvereniging berekende dat er zich sinds week 40 een daling voordoet, waarbij de prijs al 43% is gezakt. "Vorig jaar ging de prijs er in dezelfde periode ook op achteruit, maar dat was toen maar met 5%."

Courgette kende de afgelopen weken de grootste prijsdaling, maar de afname van het prijsniveau treft alle groenten. De positieve stemming van in het begin van het seizoen is volledig omgeslagen en de onrust in de sector neemt toe. "In een tijd waarin de teeltkosten fors zijn gestegen, zien de telers een moeilijke periode voor zich opdoemen, te meer daar de gewassen vroeg rijpen vanwege de hoge herfst-temperaturen. Dat zal voor een vermindering van het aanbod zorgen in de komende maanden en dus een vermindering van het inkomen", zegt de provinciale voorzitster Adoración Blanque. Asaja waarschuwt dat, als de temperatuur niet daalt, er een overschot aan komkommer kan ontstaan. Dan wordt het voor de telers heel moeilijk om de extra teeltkosten nog gecompenseerd te zien.

"Geconfronteerd met deze situatie op een cruciaal moment in het seizoen – net nu we in volle productie komen –, willen we bij de Spaanse en Europese consument aandringen op een keuze voor onze producten. We wijzen tussenhandelaren en supermarktketens ook op het belang van het betalen van een eerlijke prijs, want alleen zo kan er een evenwicht worden gevonden in de voedselketen."

Voor meer informatie:
Asaja Almería
https://asajaalmeria.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.