Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michael Schindler van Schwanteland Gartenbau

"De stroomkosten zijn met meer dan 100% gestegen"

In de komende weken zal in de belangrijke teeltgebieden van Noordwest-Europa de witlof van dit jaar worden geoogst. De hittegolf van de afgelopen zomermaanden zal daarbij gevolgen hebben voor het komende verkoopseizoen, voorspelt Michael Schindler, salesmanager van handelsonderneming SL Schwanteland uit het Duitse Brandenburg. Men zal nog tot week 49 moeten wachten op de eerste nieuwe witlof, zo zegt hij.

Na de traditioneel rustige zomerperiode groeit de vraag naar Duitse witlof nu weer langzaam, ziet Michael. "Tot nu toe hebben we geen schokkende inzinkingen gehad. Onlangs is het ons ook deels gelukt om een prijsverhoging in de retail te realiseren. Deze prijsaanpassing is echter ook nodig om kostendekkend te kunnen blijven werken. De stroomkosten voor de koeling en kwekerij zijn soms met meer dan 100 procent gestegen vergeleken bij dezelfde maand vorig jaar."

Naast de verhoging van het minimumloon naar 12 euro per uur, zijn ook de sterk gestegen kosten voor verpakkingen een last, vervolgt Michael. "Naar mijn idee zijn er ook geen verdere mogelijkheden meer om de kosten bij de teelt verder te verlagen, waardoor de belangrijkste taak in het nieuwe verkoopseizoen is om de extra kosten dienovereenkomstig door te berekenen."


Directeur André Krötz (rechts) en productieleider Marcus Bielinski van SL Gartenbau.

Tekorten en prijsverhogingen
SL Gartenbau haalt een aanzienlijk deel van de witlof uit Nederland, de rest stamt uit regionale teelt. In de eigen kwekerij worden de witlofwortels gekiemd tot verkoopbare witlofstronken die in een straal van circa 300 km worden geleverd. Michael: "Vanwege de droogte zal de oogst dit jaar kleiner uitvallen, wat weer zal leiden tot tekorten en prijsverhogingen. Hoewel we het bestand pas goed kunnen beoordelen na afsluiting van de oogst, moeten we eveneens op een groter percentage kleinere witlof rekenen."

Tweesnijdend zwaard
Witlof heeft zich in de loop der jaren vooral als nicheproduct in de handel gevestigd en wordt slechts door enkele specialisten in Duitsland geteeld en op de markt gebracht. Het hoofdseizoen loopt volgens Michael voornamelijk van december tot maart. "De situatie is als een tweesnijdend zwaard: we zien ons aan de ene kant gedwongen om de prijzen te verhogen, aan de andere kant kijkt de klant onder de huidige omstandigheden steeds meer naar de prijs. Dus de hamvraag wordt dit jaar: in hoeverre blijft de consument ons trouw? lk heb er echter alle vertrouwen in dat de vaste groep kopers nog steeds witlof zal blijven kopen."

De Duitse witlof zal aan de point of sale nog steeds voornamelijk in flowpacks van 500 gram met elk 2-4 stronken aan worden geboden. Verder wordt de witlof af en toe ook los verkocht, vooral in de groothandel en gespecialiseerde retail.

Voor meer informatie:
Michael Schindler
Bereichsleiter Handel
SL Schwanteland GmbH
Perwenitzer Chaussee 2
D-16727 Oberkrämer, Duitsland
Tel: +49 (0)3304 20 51 26
handel@sl-schwanteland.de 
www.sl-schwanteland.de  

Publicatiedatum: