David Morange, France Champignon - Groupe Bonduelle:

"De buitengewone inflatie dwingt ons om onze bedrijfsvoering te herzien"

"Gezien de kostenstructuur van het telen van champignons worden de teeltprijzen sterk beïnvloed door de stijgende energie-, verpakkings-, transport- en arbeidskosten", legt David Morange uit, operationeel directeur van Groupe Bonduelle, die in 2021 France Champignon overnam. "De buitengewone inflatie dwingt ons om de manier waarop we bedrijven beheren te herzien. We moeten te allen tijde over de juiste indicatoren beschikken en ervoor zorgen dat we op alle fronten wendbaar zijn."

De gevolgen van de stijgende energie- en gasprijzen zijn aanzienlijk. "Energie vertegenwoordigt een groot deel van de kosten van de champignonteelt. De ontwikkeling van de gas- en elektriciteitsprijzen speelt de komende maanden dan ook een belangrijke rol."

De stijging van de energieprijzen betekent niet dat de Franse champignons automatisch meer concurrentie ondervinden van importchampignons dan voorheen. "Het effect van de inflatie is in Frankrijk niet per se groter dan die in andere champignon telende landen en de teeltkosten zijn overal sterk in ontwikkeling. Hoe het nieuwe evenwicht er uiteindelijk uit zal zien is daarom ook nog even afwachten."

Transportbeheer voor champignonexport steeds ingewikkelder
Het transportbeheer voor de export van champignons wordt steeds ingewikkelder. De belangrijkste verwachting voor de komende maanden is echter dat de markt zich gaat ontwikkelen. "Na verschillende crisissen als de eerdere coronacrisis en de huidige crisissen, waaronder de inflatiecrisis en energiecrisis, is er een verlies aan houvast ontstaan. De uitdaging is nu om de juiste beslissingen te nemen binnen een onstabiele omgeving".

Vraag naar champignons neemt weer toe
De vraag naar champignons neemt momenteel weer toe. "Na een wat de afzet betreft zeer rustige zomer, voornamelijk als gevolg van de hoge temperaturen, die altijd ongunstig zijn voor de consumptie van champignons, lijkt de vraag zoals gezegd inmiddels weer toe te nemen, zowel voor verse als voor diepgevroren champignons en champignons in conserven. David voegt hier nog aan toe dat Fransen nog altijd de voorkeur geven aan in Frankrijk geteelde champignons. "De herkomst is voor de meeste consumenten om verschillende redenen een belangrijk element: niet alleen vanwege de ecologische voetafdruk van het vervoer en vanwege de voedselveiligheid, maar ook vanwege de voorkeur voor lokaal of in ieder geval in eigen land geteelde producten. 

Plasticvrije verpakkingen voor verse champignons
De Franse AGEC-wet voorziet in een verbod vanaf 1 januari 2025 op het gebruik van plastic in paddenstoelenverpakkingen en dan met name die voor verse champignons. "In het kader hiervan en om klaar te zijn voor deze ecologische verandering werken we aan de ontwikkeling van nieuwe verpakkingen."

Voor meer informatie:
David Morange
France Champignon – Groupe Bonduelle
commercial.frais@francechampignon.fr 
www.francechampignon.fr 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.