Thierry en Régina van La Casa del Limón de Carolina (Spanje):

"Geroosterd citruskaviaarpoeder is uniek"

In Campo de Turia, een streek in de provincie Valencia, hebben Thierry en Régina, twee Fransen, zich gespecialiseerd in de teelt van biologische finger lime. "We zijn nogal fijnproevers en proberen graag recepten van over de hele wereld uit. We weten exotische of zeldzame smaken zeker te waarderen. Zo hebben we ook citruskaviaar ontdekt", legt Thierry uit. "Aangezien we dit hier in de winkel niet vinden – behalve dan een gedroogde versie zonder aroma dat van de andere kant van de wereld komt – besloten we enkele bomen te kopen voor in onze tuin. Maar al gauw hadden we 40 bomen in huis, van meerdere rassen!" 

"Onze vrienden vroegen ons vaak om citruskaviaar, dus besloten we een teeltbedrijf te creëren om onze passie uit te leven, maar met volgende filosofie: op betekenisvolle, natuurlijke en biologische wijze fruit vol geur en smaak telen. We zijn maar een heel klein teeltbedrijf: mijn vrouw Régina, onze dochter Caroline en ikzelf", vertelt Thierry, die net als Régina van een tuindersfamilie in Frankrijk afkomstig is. 

"We hebben een perceel in de buurt van Valencia, waar we momenteel 12 rassen telen, maar niet alle 12 worden op de markt gebracht. Het probleem is natuurlijk dat maar heel weinig mensen op de wereld weten dat er verschillende rassen finger lime bestaan die erg van elkaar verschillen in smaak, aroma, resistentie en nog veel meer." Met de roze rassen Pink Delice, Sun Rojo of Gold Sun en de finger limes met beige of groen vruchtvlees van de rassen Lim Ice, Austral Ice, Miele of Verde Luz is er een verrassend ruim assortiment beschikbaar dat volgens Thierry nog zeer onbekend is. Er zijn heel wat smaaknuances, aroma's en verschillende zuurtegraden, variërend van grapefruit tot citroen en zelfs kruidige geuren met houtachtige tonen. "Deze zomer kwam er een Australische specialiste naar onze tuin kijken – finger lime komt oorspronkelijk uit Australië – en ze was verrast door de vele rassen die we hadden. Veel professionals zien alleen de verscheidenheid aan kleuren van de pulp, terwijl de rijkdom elders te vinden is!"

"De smaak is voor ons het allerbelangrijkste. Daarom telen wij biologisch en vooral buiten, niet in de kas. De oogst vindt plaats van juli tot en met november, afhankelijk van het ras." 

De tuin als natuurlijk ecosysteem 
"We hebben de biologische certificering voor de boomgaard en het bedrijf. Dat was een prioriteit voor ons, want het past in onze visie op tuinbouw. Maar we gaan nog verder door de principes van High Environmental Value (HVE) en agrobosbouw toe te passen. We leggen heggen aan met meerdere soorten struiken, waterpoelen met amfibieën en vissen, andere boomsoorten die er van nature groeien, percelen waar we planten in het wild laten groeien, enz." 

Geroosterde citruskaviaar, een uniek product in de wereld 
La Casa del Limón teelt naast citruskaviaar nog enkele exotische citrussoorten. Op de percelen van Thierry, Régina en Caroline groeien ook een vrij zeldzaam grapefruitras en vele andere fruitbomen. "Ons perceel is ontworpen als een bonte boomgaard: we hebben amandelbomen staan, olijfbomen, johannesbroodbomen, appelbomen, druivenranken, pruimenbomen, verschillende soorten sinaasappel- en mandarijnenbomen, lime en Kaffir lime." 

"Geroosterd citruskaviaarpoeder is een uniek product in de wereld dat we maken van enkele van onze finger limes. Het wordt voornamelijk gebruikt door chef-koks en in de patisserie, en wordt op een heel andere manier gebruikt dan citruskaviaar. De koks van de beste restaurants zijn dol op dit artikel. Het is een moeilijk product om mee te werken, maar het loont de moeite", zegt Thierry. "We zijn momenteel ook andere producten aan het ontwikkelen die we over een paar weken lanceren en die gemaakt zijn van verschillende rassen van onze finger limes." 

"We verkopen onze producten aan groothandelaren in Frankrijk en Spanje, en rechtstreeks aan restaurants. De citruskaviaarboom is extreem gevoelig voor hitte, kou, wind, droogte, kortom, voor alles. Daarom kennen maar weinig professionals de rassen van citruskaviaar. Het is een zeldzame fruitsoort en de teelt is wisselvallig. Maar we nemen daar genoegen mee. We maken geen deel uit van een tuinbouw die op productiviteit is gericht, maar op het meer exclusieve segment."

Voor meer informatie:
La Casa del Limón de Carolina S.L.
Calle Ave Maria, N°3, Pis 1, Pue 1
46183 La Eliana (Valencia) - Spanje
Tel: +34 605 271 480
ventas@lacasadelimon.com
https://www.lacasadelimon.com/es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.